Sostenibilitat I: Visita a Rockwool – CENER

El pasat dimecres 26 de novembre els alumnes de l’assignatura de Sostenibilitat I varen visitar la fàbrica de Rockwool en Caparroso (Navarra) i el Centro Nacional de Energías Renovables(CENER) Ubicat a Sarriguren (Navarra).

 

L’assignatura de Sostenibilitat I és una assignatura obligatòria de quart curs a l’ESARQ. Aquesta assignatura està lligada a la càtedra CEIM que té com a objectiu la sensibilització mediambiental del sector de la construcció a partir de la transversalitat i la transmissió de coneixement entre la universitat i l’empresa. En aquest sentit, que el passat dimecres alumnes d’aquesta assignatura es van desplaçar fins a Navarra per visitar la fàbrica de Rockwool Peninsular. Aquesta sortida van estar present un dels patrons de la Càtedra, la Teresa Batlle de Pich-Aguilera Architects.

© Alexandre Martínez Llapart

 

Rockwool es una de les més capdavanteres en la  fabricació  de llana de roca volcànica i  de llana mineral, productes utilitzats en l’aillament tèrmic, acustic i de barreres anti foc en la construcció.

A més de ser dels majors fabricants en aquest camp,  Rockwool es una empresa que disposa d’un sistema de gestió mediambiental, pensant així  en la sostenibilitat dels seus productes i de la seva fabricació i Afavorint la minimització de residus, tant perillosos com no perillosos, propiciant la reducció, reutilització o reciclatge.

© Alexandre Martínez Llapart

 

A mà de Miguel Ángel París i Jordi Guivernau varen tenir una explicació del funcionament de la fàbrica, els productes que s’hi  fabriquen i les  seves respectives utilitzacions en el camp de la sostenibilitat i la construcció.

El fet que crida més l’atenció es el material dels seus productes: la llana de roca. Aquest material, aconseguit a partir del basalt, és un dels pocs productes industrials que permet estalviar energia envers altres solucions apart de reduri el C02 i contaminants atmosfèrics. A més, varem poder visitar el procés des de la matèria primera a la  producció i els conseqüents acabats.

Arribat el vespre, varem anar fins a Sarriguren (Navarra) a visitar el Centro Nacional de Energías Renovables(CENER). Aquest es  el Centre Tecnològic nacional  Especialitzat a la Recerca Aplicada i  al Desenvolupament i Foment de les Energies Renovables .

© Alexandre Martínez Llapart

 

Varem tenir una explicació i  visita a les instal·lacions, a càrrec d’una col·laboradora de l’àrea Energètica Edificatòria del CENER. Aquesta unitat es dedica principalment a l’estudi de les aplicacions de l’energia en l’edificació tinguén com a objectiu impulsar una nova arquitectura i un urbanisme més eficient energèticament ,

 

Al capvespre varem agafar el tren de nou a l’estació de Pamplona fins a Barcelona.

Alexandre Martínez Llapart, Equip Cultura ESARQ-UIC

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s