Alfons Puigarnau explica a Bolonya el sistema d’escenografia urbana del Barri Gòtic de Barcelona

El professor de Critical Thinking i Aesthetics de UIC Barcelona School of Architecture, Alfons Puigarnau, va participar el 13 de setembre en la novena edició del Congrés internacional de l’Associació Italiana d’Història Urbana (AISU). La trobada, que aquesta edició es va articular sota el títol “La ciutat global. La condició urbana com a fenomen de contagi”, va ser organitzada pel Departament d’Arquitectura de la Universitat de Bolonya i va reunir, entre els dies 11 i 14 de setembre, investigadors procedents de tot el món.

Alfons Puigarnau va fer una ponència titulada “Urban Scenography: The Barcelona Gothic Quarter and the musealisation of Medieval architecture for tourists”. (“Escenografia urbana: el Barri Gòtic de Barcelona i la musealització d’arquitectura medieval per a turistes”), en la qual va detallar de quina manera, després de l’obertura de la via Laietana de Barcelona, a principis del segle XX, es va optar per traslladar una sèrie de monuments de l’Edat Mitjana per fer-los servir com una gran escenografia urbana que dotés de més monumentalitat els voltants de la Catedral de Barcelona. “Molts turistes, però també barcelonins de tota la vida, continuen pensant que el Barri Gòtic és una creació original dels segles XV i XVI. Tanmateix, la genialitat rau en haver fet una escenografia urbana perfecta al voltant de la catedral i construir, d’aquesta manera, un fenomen museogràfic a l’aire lliure associat a la marca Barcelona”, va assegurar el professor.

El congrés AISU és una trobada interdisciplinària que, en la novena edició, va abordar la globalització urbana, un fenomen que deriva en la construcció d’un ampli espectre de geografies culturals i espaials en detriment, sovint, de valors com la diversitat i l’especificitat. “L’excessiva impregnació urbana del planeta amenaça la identitat d’entorns culturals fràgils o menys coneguts que les grans metròpolis de la postmodernitat”, assenyalen des de l’organització de l’esdeveniment.

Fotografia: Olga Yakovlenko

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s