Anna Capella, Ariadna Martínez, Mariona Mayol, Anna Mirapeix, Judith Puig i Sergi Viñals: Clarobscur, Premi LLUM BCN 2017

El projecte “Clarobscur”, desenvolupat pels alumnes Anna Capella, Ariadna Martínez, Mariona Mayol, Anna Mirapeix, Judith Puig i Sergi Viñals, juntament amb els professors Iñaki Baquero, Jaime Batlle i Eva Damià, i el projecte “Orbis”, dels estudiants d’ELISAVA, Escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona, han resultat guanyadors ex aequo del Premi LLUM BCN 2017. La idea principal del projecte es una explosió de llum densa en un espai fosc. És a dir, aconseguir una peça que doni la sensació d’expansió de la llum, igual que el Renaixement va anar obrint-se pas entremig de les tenebres.

clarobscur_10

Llum – Foscor

Amb la caiguda de l’Imperi bizantí al segle XV es dóna per acabada l’edat mitjana i, amb ella, un període de foscor associat a plagues, malalties, insalubritat i ignorància. Aquest final dóna pas a una època de refinament, progrés i coneixement. És el que anomenem el Renaixement, una època en què es torna a despertar l’admiració pel període clàssic i l’interès pel saber del món. El Palau Centelles va ser construït en un moment de transició entre l’època de les tenebres (l’edat mitjana) i la de les llums (el Renaixement). Un edifici iniciat en la foscor en el qual apareixen uns punts de llum que indiquen el canvi tant de temps com de mentalitat. Això és el que representa la instal·lació: la dissipació de les tenebres de la humanitat mitjançant les llums de la raó, que ocupen només una part del pati i, d’aquesta manera, creen el contrast del clarobscur.

clarobscur_12

Elements de “Llum”

Tot i que és un edifici construït al 1516-1517, en el pati tan sols trobem elements renacentistes en dues de les seves façanes.

Aquests serien: els capitells dels arcs de la façana de la dreta (marcat en groc a la imatge de l’alçat del pati) i de d’arc d’entrada al pati i les mènsules decoratives de les portes i finestres de la façana de davant a la principal.

Referències per a Llum-Foscor

“Light is time” és el projecte de referència en el que ens hem basat. Es tracta d’una intervenció de la marca de rellotges Citizen per la Milán Design Week. En aquesta setmana, nombroses marques ensenyen novetats dels seus productes en diferents stands d’exposició.
El que més ens interessa és la manera en que la llum es reflexa en peces que no estan pensades directament per emetre llum. Però sobretot l’atmosfera que s’aconsegueix gràcies al contrast entre llum i foscor, on sembla que les peces siguin partícules lluminoses suspeses en l’aire després d’una gran explosió.

Formalització

La idea principal en la que ens hem és una explosió de llum dins un espai fosc. Volíem aconseguir una peça que dones la sensació d’expansió de la llum, Igual que el Renaixement es va anar fent pas entremig de les tenebres.
A partir d’aquí vam determinar dues coses: la forma ¡ la tècnica del nostre projecte.

Forma

Una de les formalitzacions més coherents amb la nostra idea era l’espiral. A part de perquè es tracta d’una estructura amb un centre ben marcat (el qual podria ser el cor de llum del que parlàvem abans), també volíem fer quelcom que tu poguessis experimentar de primera mà. No volíem una espècie d’estàtua enmig del pati, sinó un volum on tu poguessis experimentar aquesta explosió de primera mà.

clarobscur_6

Tècnica

Mitjançant la superposició de diferents capes o cortines on estiguessin penjades aquestes peces brillants i també gràcies a la forma d’espiral, podem arribar a determinar el cor de l’expansió des de l’exterior (la zona de foscor).
La Intervenció està situada en una vora del pati, “abraçant-se” a la façanes on hl ha els arcs. Aquesta localit-tzació ve determinada per dos factors: la primera perquè aquestes són les dues úniques façanes del pati on hl ha elements renacentistes; i perquè els pilars són els únics llocs d’on podem penjar.

Tipus de lluminària

Fins ara, la majoria de projectes que s’han fet en aquest espai són llums directes, és a dir, on tu el que veus és la projecció de la llum directament.
Seguint amb la idea d’explosió de llum, ens decantem cap a un tipus de llum basada en els reflexes on una gran agrupació de punts brillants en la foscor (aconseguit gràcies a l’espiral) acaben creant un gran focus d’il·luminació.


Autors: Judith Puig, Ariadna Martínez, Anna Capella, Sergi Viñals, Mariona Mayol i Anna Mirapeix
Tutors: Iñaki Baquero, Jaime Batlle i Eva Damià
Col·laboradors: Joan Velasco
Patrocinador: Lluria
Fotos: Judith Puig i Mariona Mayol.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s