Divendres Recomanació: Visita Casa Bloc

casabloc_inerior_esarq

El passat mes de març es va inaugurar el pis museu de la Casa Bloc. Avui us recomanem fer la visita guiada. Sobretot és una visita molt indicada per als alumnes de projectes i urbanisme. La visita a la Casa Bloc(un projecte que molts ja haureu estudiat i treballat) serà guiada per un arquitecte i us ajudará a entendre millor els inicis de la vivenda social a Barcelona.

Passera dels duplex i pati interior casa bloc
Passera dels duplex i pati interior

Incís històric pels que necessiteu fer memòria:
Al districte de Sant Andreu de Barcelona de l’any 1932 al 1936 es va a construir un edifici de vivendes socials per pal·liar el fet de que la ciutat de estigués patint un augment de vivendes autoconstruides (barraquisme). El Grup d’Arquitectes i Tècnics per al Progrés de l’Arquitectura Contemporània (GATCPAC) estaven fermament convençuts de que un nou model de ciutat (diferent a l’eixample de cerdà)era el que feia falta a Barcelona. Van engegar una sèrie d’estudis al voltant de la vivenda mínima(recordeu la casa de vacances desmuntable). En concret els arquitectes Josep Lluís Sert, Josep Torres Clavé i Joan Baptista Subirana van construir la Casa Bloc, la materialització d’una illa del pla Macià. Un edifici racionalista: de planta lliure, estructura separada de la modulació interior, principis higienistes i amb vocació de donar un habitatge digne a la classe obrera.

L’ edifici ha servit de model d’habitatge de protecció fins a la actualitat. Els estudis del GATPAC, els seus objectius de dignificar la vivenda social amb uns costos ajustats i un sistema de fabricació en sèrie, han perdurat fins a l’actualitat.

Escales del dúplex. Casa Bloc
Escales del dúplex

El pis museïtzat s’ha aconseguit similar al del projecte inicial, la restauració ha comptat amb la bona voluntat dels veïns que tenien parts dels seus pisos intactes i els han intercanviat amb el museu. Aixi peça a peça ara podem gaudir del pis 1/11 tal i com era l’any 1936

El propietari actual és l’incasol i la museologia ha estat duta a terme pel dhub.
Les visites les organitzen el dhub juntament amb el globus vermell.

Per fer la reserva de la visita :
+ El Globus Vermell
+ Dhub

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s