Experiència: Voluntària a l’Open House

Fàbrica Fabra i Coats, Barcelona. Foto: BAMMP Arquitectes

Marina Baró, estudiante de la ESARQ UIC y colaboradora de publicaciones de la ESARQ, nos explica su experiencia como voluntaria en el 48H OpenHouse, espero que os anime a todos a enviarnos colaboraciones, en forma de textos, fotos o dibujos.

També pots participar al concurs OpenFoto 2011, + info. Si participas, informanos en esarq.uic@gmail.com.

L’any passat  vaig anar a veure una exposició al MACBA i per casualitat vaig topar amb un grup de l’Open House que feia una visita per l’edifici. Em va semblar una iniciativa molt interessant per l’enfocament que la caracteritza: fer que la ciutadania entengui una mica més la feina dels arquitectes. Aquest setembre una amiga em va convèncer per anar a fer-hi de voluntària. Vam pensar que podria ser positiu per a la nostra formació.

D’entre més de 100 edificis, per sorteig a mi em va tocar la Remodelació de l’antiga fàbrica tèxtil Fabra i Coats, a Sant Andreu. Un projecte extensiu amb diversitat d’usos, des d’habitatges fins a una fàbrica de creació, com la Nau Ivanow.

El primer contacte amb l’organització va ser de luxe: una  visita prèvia de la mà de tots els arquitectes i urbanistes involucrats amb el projecte, la coordinadora d’Arquitectura Reversible, un parell de persones de l’àrea de cultura de l’Ajuntament  i  una altra voluntària. Em vaig adonar que la feina no seria fàcil, ni molt menys, però que valdria la pena.

Fàbrica Fabra i Coats, Barcelona.

El següent pas va ser el dia 14 a la conferència informativa per als voluntaris. Allà ens vam conèixer amb la majoria dels voluntaris de l’edifici i ens van instruir per a la feina.

Ja estàvem preparats per al 22 d’octubre: hauríem de reunir els grups, informar una mica la gent sobre la visita i donar altres opcions dins del barri de Sant Andreu en el cas que hi hagués molta cua. Al nostre edifici la tasca més difícil va ser, sens dubte, la sincronització dels quatre arquitectes que, simultàniament, anaven explicant les seves intervencions als quatre grups diferents que feien la visita.

El dia 22 no hi van haver entrebancs; molta afluència durant la primera hora, i grups petits fins a les 5 de la tarda. Va succeir una mica el mateix amb els arquitectes, que anaven desapareixent a mesura que arribàvem al migdia. I els guies –arquitectes voluntaris – van anar-los substituint a mesura que anaven marxant.

Open House Barcelona Publicacions Esarq Fabra i Coats
Fàbrica Fabra i Coats, Barcelona.

La llàstima és que el diumenge no vam poder aprofitar l’acreditació de l’OH per estalviar-nos les cues a les visites d’altres edificis. Estàvem exhausts per la feina feta el dissabte.

Volia aprofitar per donar les gràcies a l’OH per oferir-nos a tots els voluntaris l’oportunitat de viure tan a prop l’arquitectura de la nostra ciutat. Jo l’any vinent repeteixo. I tu?

Marina Baró.

Fábrica Farba i Coats: información. Link 1; Link 2

One thought on “Experiència: Voluntària a l’Open House

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s