CONTAINER HOUSING, UN SISTEMA

Resumen de la conferencia a cargo de Gustavo Gili,arquitecto, editor y profesor de la ETSAB.

1.- Dos SISTEMAS: estructura modular -pilares y forjados- y apoyo de los contenedores -contenedores marítimos estándar ISO 20′-.

2.- Dos ESPACIOS:  el espacio inacabado y el espacio equipado que cualifica el primero. La apropiación del espacio, “habitante/persona/vivienda/espacio”.

3.- El habitante ‘bricoleur’. ‘Do it yourself’. Se proponen unas reglas de juego. Espacios suceptibles de modificación.

4.- “La casa 2×1″. La casa como refugio y como mirador. En la vivienda el espacio público y el privado. Dos espacios complementarios.

5.- La indeterminación. “El espacio inacabado”, no especializado, ambiguo, flexible.

6.- El contenedor. Contenedores marítimos: ecológicos, asequibles, comunes. El contenedor como materia prima, “como la piedra o el tocho”. Que contiene y genera espacio.

(públicado en http://tallerhousingesarq.wordpress.com)

Fallado el concurso Cevisama Indi de Diseño Industrial

El jurado, compuesto por Alejandro Benavent, Oriol Guimerá, Antonio Barba Juan, Juan Olcina y Pierluigi Cattermole,  decidió por unanimidad conceder el primer premio cerámico, dotado con 3.600 euros, al proyecto presentado por la alumna de la Universidad Internacional de Cataluña María Amat Busquets bajo el lema I-CON. El jurado  valoró el planteamiento del sistema, basado en la agrupación de formas básicas que juntas son capaces de generar una textura arquitectónica sugerente muy versátil adaptable a diferentes espacios.

El segundo premio –dotado con 2.400 euros-  orrespondió al trabajo de Carles Rodrigo Monzó, de la Universidad CEU-Cardenal Herrera Oria, bajo el lema Al’Plato. El premio se otorgó por proponer un nuevo sistema de almacenamiento, por descontextualizar su rol de una forma original y dotar de juego el uso diario del plato en la vida diaria.

El jurado acordó conceder el tercer premio, dotado con 1.200 euros, al proyecto “Naiara” de Abel Llaria Orbegozo, de la Escuela de Arte y Superior de Diseño de La Rioja. Se valoró la capacidad de recoger en una sola pieza el vierteaguas, un macetero y el alfeizar, se trata de una solución integral en el remate de los ventanales y que consigue integrar diferentes usos en una sola pieza.

Además Marta Mur  y Ana Carolina Barreiro recibieron una mención de honor por sus respectivos proyectos. Desde la ESARQ felicitamos a todas las ganadoras.

Jury intermig (20.02.2009)

Aquest divendres 20 de febrer de 2009, d’11 a 18h, tenim jury general.
A les 11h han d’estar tots els treballs penjats a les parets de l’aula i les maquetes exposades sobre les taules.

Grup A. Vaíllo:
1. Maqueta conceptual
2.  Documentació gràfica (A1)
Contingut:
– 2.1.  Planta general de Caldes amb localització genèrica
Ubicació i relació amb l’entorn pròxim
– 2.2. Planta/es conceptual de l’edifici
Organització de les àrees i relació entre parts
– 2.3. Imatge de l’edifici
– 2.4. Secció conceptual i imatge interna
– 2.5. Breu memòria conceptual:
> concepte i idea germinal
> mecanisme de desenvolupament de projecte
> regles de joc i procés
> relació amb el lloc
El grafisme triat ha de ser coherent amb la idea central del projecte, i ha de reforçar el concepte a transmetre.
De la mateixa manera, la maqueta conceptual ha de respondre essencialment i eficaçment a la definició del projecte en aquells aspectes genèrics.

Els altres professors no han especificat tan detalladament el contingut de la presentació, però tots heu de dur maqueta, memòria escrita i el material gràfic necessari (plànols, vistes,…) per explicar el projecte.

Visita a Can Rius

Per a tots aquells que hi estigueu interessats, des de l’Ajuntament de Caldes de Montbui ens ofereixen la possibilitat d’una visita comentada a l’edifici de Can Rius el proper dimecres 11 de febrer, a les 10 del matí.
Punt de trobada: davant del Museu Thermàlia (si està tancat, cal trucar a l’intèrfon)

Ref: “Les Bains des Docks” (Le Havre) de Jean Nouvel

le-havre-nouvel1

El complex aquàtic “Les Bains des Docks” (Jean Nouvel, 2005-2007) està situat en un dels molls més antics del port de Le Havre, França.
Inspirat en els banys termals de l’antiga Roma, aquest projecte busca el plaer no només en les piscines, sinó també, en la claredat de la llum del dia i en el so de les cortines d’aigua. Els 5,000 m2 del complex ofereixen una bella atmosfera de tranquil•litat gràcies a un acurat joc amb la llum natural i a una acústica molt ben estudiada, tots dos directament relacionats amb les diferents alçades dels sostres, els quals generen l’aparició de lluernaris i alhora trenquen la reverberació del so.
El color blanc de les rajoletes ceràmiques predomina en gairebé totes les àrees del complex, donant diferents matisos i textures a cada un dels espais.
El complex disposa, a l’interior, d’11 piscines fredes i calentes, saunes, un bany turc, una zona de spa amb hidromassatge i aquagym i un gimnàs i, a l’exterior, una gran piscina de 50x21m.

le-havre-nouvel2

le-havre-nouvel3

Fotografies: Clément Guillaume

Vídeos del projecte: