Recomanació setmanal 09/11 – 15/11

Els avenços tecnològics poden fer de les ciutats espais sostenibles, justos i inclusius. Però, com es poden aprofitar plenament les oportunitats que ens ofereixen? Descobreix-ho a la Smart City Week de Barcelona.

Un any més, l’Ajuntament de Barcelona organitza la Smart City Week, una iniciativa per reflexionar i experimentar sobre la relació entre les persones, la tecnologia i les ciutats. Aquesta nova edició estarà focalitzada en la inclusió digital, la qual és imprescindible per construir una ciutat més justa, resilient i inclusiva, seguint les directrius de l’Agenda 2030.

La programació d’aquest esdeveniment gira al voltant d’un fil argumental: “les persones, la ciutat, la tecnologia i els lligams visibles i invisibles que les uneixen“. Amb aquesta premissa podem trobar tres itineraris diferents amb diferents activitats presencials i online, adaptades a les noves mesures causades per la COVID-19.

  1. LA CIUTAT QUE IMAGINEM

La ciutat que imaginem és la ciutat del futur. És la ciutat que implementa millores per esdevenir resilient, sostenible, segura i saludable.”

Aquest itinerari s’associa a activitats relacionades amb l’ecosistema innovador i de projecció de futur. Una activitat d’aquest itinerari que pots trobar a la programació és:

Diàleg amb Kent Larason i Daniele Quercia: Les ciutats del futur, més resilients i inclusives.

Kent Larson és Director del the City Science research group al MIT Media Lab (Cambridge, Massachusetts, EUA), i aposta per ciutats més resilients i inclusives capaces de generar oxigen, aigua o energia i en les quals el coneixement i l’accés a Internet ajudin al desenvolupament de les persones en un moment en què l’era dels cotxes està arribant al seu final.

Per la seva banda, Daniele Quercia, Cap de Departament de Social Dynamics a Nokia Bell Labs, centra la seva recerca en la informàtica urbana. Ha fet també diferents xerrades TED sobre Happy Maps, en què es pregunta si canviar la ruta que fas en una ciutat canvia l’experiència que en tens.

Tots aquells que estiguin interessants en la xerrada podran seguir-la a la pàgina web de la Smart City Week el dijous, 12 de novembre, a les 18:00h.

2. LA CIUTAT QUE NO VEIEM


“La ciutat que no veiem és el que percebem, el que podem intuir i interpretar amb la informació adquirida. És allò que també la fa respirar, de forma silenciosa. Són les infraestructures subterrànies, i les màquines que dibuixen territoris digitals inèdits.”

Aquest itinerari s’associa a activitats relacionades amb l’explicació de la ciutat digital i la capacitació de la ciutadania. Una activitat d’aquest itinerari que pots trobar a la programació és:

Documental: The Great Disconnect

Malgrat les possibilitats de comunicació permanent que ens ofereixen les xarxes socials i altres avenços tecnològics, molta gent se sent sola i reconeix tenir dificultats per crear relacions significatives. Què ha creat aquesta desconnexió? Quin impacte té en les comunitats i en la nostra salut?

En aquest documental l’especialista Tamer Soliman reflexiona sobre aquest tema, sota el títol The Great Disconnect (2019), que s’estrena a Espanya durant la Smart City Week.

Dins d’aquest projecte audiovisual el director entrevista diversos professionals en diferents ciutats americanes per contestar una pregunta cabdal: és possible superar la dinàmica de desconnexió actual per redescobrir com som d’essencials els uns per als altres?

Tots aquells que estiguin interessants en veure la projecció podran seguir-la a la pàgina web de la Smart City Week, amb un registre previ, el divendres, 13 de novembre, a les 19:00h.

3. LA CIUTAT QUE VEIEM

“La ciutat que veiem és la ciutat que vivim i sentim, la que batega cada dia amb l’activitat als carrers o als parcs i jardins; la que es reflecteix en l’arquitectura i els elements patrimonials, les infraestructures de mobilitat i els diferents paisatges.”

Aquest itinerari s’associa a activitats relacionades amb l’accés a la tecnologia, els espais connectats, i l’explicació de l’espai urbà. Una activitat d’aquest itinerari que pots trobar a la programació és:

Projecte inclusiu: Aquam, el cicle de l’aigua

El cicle de l’aigua comença quan l’aigua escalfada pel sol s’evapora i puja cap a l’atmosfera. Després, el vapor es refreda, es condensa en gotes diminutes, es converteix en núvols i cau en forma de pluja, neu o calamarsa. Finalment, l’aigua s’escola seguint el relleu de les muntanyes o bé es filtra cap al subsòl. Els rius transporten l’aigua de la pluja fins al mar.

En aquest taller, Anna Morancho, tècnica de l’Ajuntament de Barcelona, presenta un projecte inclusiu que constitueix un recurs pedagògic adaptat als alumnes cecs o amb visió deficient. Es tracta d’un joc de taula centrat en el cicle de l’aigua, que permet entendre aquest procés a persones amb dificultats visuals.

Tots aquells que estiguin interessants en veure la projecció podran seguir-la a la pàgina web de la Smart City Week el divendres, 13 de novembre, a les 18:00h.

Pots clicar aquí per obtenir més informació sobre la programació de la Smart City Week.

No t’ho perdis!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s