Recomanació Setmanal 11/11-17/11

“Imagina’t una ciutat més bella que totes les que la van precedir; immediatament pots tenir una primera idea d’Icària, especialment si n’oblides que tots els ciutadans són iguals, que és la república la que fa de tot, i que la regla que se segueix invariablement i constantment en tot és: primer el que és necessari, després el que és útil, finalment el que és agradable”

La realització a Barcelona dels Jocs Olímpics de 1992 va ser el motor per emprendre una important transformació urbanística a la ciutat. Una de les grans operacions urbanístiques realitzades va ser la remodelació del front marítim del Poblenou i la construcció del barri residencial La Vila Olímpica. Això va implicar la desaparició total d’una antiga zona industrial vertebrada per l’Avinguda Icària i encaixada entre dos ramals ferroviaris.

Amb el punt de partida en aquest lloc i episodi, el taller Retorn a Icària. Entre la fotografia, el territori i l’arquitectura. Itinerari per la memòria visual de la ciutat planteja un recorregut, a través de la fotografia i l’arquitectura, pel patrimoni arquitectònic de l’històric barri d’Icària.

Façana de la fàbrica Motor Ibérica a la Av. Icària, anteriorment fábrica Rocamora i Ford. Barcelona, 1988. Diptic. ©Martí Llorens

El taller consta de dos itineraris:

  1. A l’itinerari documental es treballarà amb diferents formats i objectes documentals vinculats a l’arxiu fotogràfic generat entre 1987 i 1992 sobre els esfondraments en el barri d’Icària i la construcció de la Vila Olímpica. Aquest taller es realitzarà el divendres 15 de novembre de 17h a 20h al Carrer Riereta 20 bis 2º, a Barcelona.
  2. A l’itinerari urbà, la descontextualització i la reinterpretació dels documents i objectes revisats conduirà a estimular el coneixement per l’abstracció, buscant la convergència del passat i el present a través de la tensió i la contradicció. Aquest taller es farà el dissabte 16 de novembre, de 10h a 13h i el punt de trobada serà l’estació de metro L4 Barceloneta.

Per poder participar en aquests tallers cal emplenar aquest document i enviar-ho a info@factoriaheliografica.com. El taller té un cost de 20€ pels dos itineraris. 

Aquest projecte està organitzat per Factoría Heliográfica, una associació cultural ubicada a la casa-fàbrica Tarruella, coneguda ara com Can 60. Andrea Parga, doctora en arquitecta i investigadora del Grup Form+, i Martí Llorens, llicenciat en Belles Arts i fotògraf,  són els responsables docents del taller.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s