Recomanació Setmanal 04/11-10/11

Demà, 9 de novembre de 2019 es compleixen 30 anys de l’enderrocament del mur de Berlín. El 2021 farà 60 anys que es va començar a construir. Aquest mur va marcar físicament la separació ideològica de la ciutat i del territori alemany, i es va convertir en un símbol polític de la Guerra Freda.

Coincidint amb aquest aniversari, demà el Born Centre de Cultura i Memòria acull l’obra de teatre Apparatus Berlín, del grup alemany Rimini Protokoll, que ens transportarà, a través d’un programa de ràdio, a l’hivern de 1963 a Berlín per reflexionar sobre l’incidencia del mur a la ciutat i a la resta del món.

Aquest dissabte, 9 de novembre, al Born Centre de Cultura i Memòria, el grup Rimini Protokoll fara raonar al públic, des d’una perspectiva contemporània, sobre el mur de Berlín i els múltiples intents per superar-lo.

A un programa de ràdio al 1963 a Berlín, s’anuncia un acord que permet als habitants de l’oest de la ciutat creuar el mur i visitar els seus familiars de l’est per uns dies. A partir d’aquest moment, comença a produir-se una demanda massiva de permisos a les oficines d’expedició, però el procés era complicat i rígid. És per això que l’emissora RIAS, de Berlín Oest, va crear un programa especial “per solucionar dubtes sobre l’acord de permisos de visita” i aconsellar la ciutadania. En un joc entre realitat i ficció, es podran sentir, de nou, fragments d’aquest programa de ràdio que faran reflexionar a l’audiencia.

L’entrada a la representació és gratuïta, i l’acció consta de set interaccions de 12 minuts cadascuna que s’aniran repetint entre les 12 – 14 h i les 16.30 – 18.30 h.

Apparatus Berlin

Aquesta representació ve emmarcada al projecte “Paradigma Mur. Berlín-Barcelona 1989-2019/1961-2021″. Així s’anomena el projecte plurianual que, des del 2019 fins al 2021, esdevindrà un focus d’acció i pensament que vincularà les dues ciutats. 

Amb motiu de l’aniversari de la construcció i l’enderrocament d’aquest murKathrin Golda-Pongratz, arquitecta i professora de UIC Barcelona School of Architecture, ha coordinat el cicle “Paradigma Mur. Berlín-Barcelona 1989-2019/1961-2021” que convida a la ciutadania a reflexionar sobre les empremtes que va deixar la seva construcció i posterior enderrocament.

Gràcies a diversos actes que es realitzaran durant aquests tres anys, no només es farà reflexionar sobre les emprentes que va deixar el mur, sino que també es debatrà i reflexionarà sobre els conflictes locals i transnacionals que generen els murs, i sobre com es configuren els relats polítics, culturals, socials i memorials. La inciativa està organitzada per el Born Centre de Cultura i Memòria (BCCM).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s