La XXIII edició del Taller Vertical recupera la memòria de la Capella de la Misericòrdia

El 3 de setembre passat va arrencar oficialment la XXIII edició del Taller Vertical de UIC Barcelona School of Architecture, que porta per títol “Silent walls. Reusing la Capella de la Misericòrdia”. Durant una setmana, els alumnes de segon a cinquè curs del Grau en Arquitectura es repartiran per equips per, de manera conjunta, plantejar nous usos per a la Capella de la Misericòrdia, un temple dessacralitzat del segle XIX situat al barri del Raval i sotmès, actualment, a un intens debat sobre el seu futur atesa l’oposició de diverses plataformes socials i veïnals que l’espai es destini a ampliar les instal·lacions del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA).

Aquesta nova edició del Taller Vertical està dirigida per Ricardo Gómez Val i coordinada per Íñigo Ugalde, tots dos doctors arquitectes i professors de UIC Barcelona School of Architecture. Així mateix, cada equip d’estudiants està coordinat per diversos professionals de prestigi, entre els quals es troben Leopoldo Gil, director de patrimoni de la Diputació Foral de Navarra; Alba Arboix, professora de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB); Joan Argemí, de l’estudi Argemí-Ballbè; Enrique Arenas, d’Arenas Basabe Palacios Arquitectes, o Eduardo Delgado Orusco, professor de l’Escola d’Arquitectura de la Universitat de Saragossa.

En l’obertura oficial del taller, hi va participar el director de l’escola, Josep Lluís i Ginovart, i també hi va haver una lliçó magistral de Marc Aureli Santos, director d’Arquitectura Urbana i Patrimoni de l’Ajuntament de Barcelona, que va explicar als estudiants les característiques patrimonials de l’edifici i la història social i urbana del barri del Raval. Els alumnes assistiran, també, a conferències de representants de la Plataforma veïnal CAP Raval Nord i de representants del MACBA per conèixer, de primera mà, el conflicte existent entre els veïns del barri i el museu per a l’ús futur de la capella.

Dissabte 7 de setembre, les estructures creades pels alumnes s’aixecaran i instal·laran in situ, a escala real, per ser avaluades per un jurat integrat pel mateix Marc Aureli Santos, per Javier Viver, escultor i Premi Nacional de Belles Arts, i per la professora de l’escola Kathrin Golda-Pongratz. Aquest mateix dia, es projectaran els vídeos making of elaborats pels estudiants durant la setmana de treball.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s