UIC Barcelona inaugura una exposició sobre arquitectura commemorativa i funerària al refugi antiaeri de Gavà

La mostra, comissariada pel professor Guillem Carabí i l’alumna Marta Faura, podrà visitar-se fins al mes d’octubre.

El 3 de juliol va tenir lloc la inauguració oficial de l’exposició “Maquetes d’arquitectura commemorativa i funerària del segle XX”, organitzada per UIC Barcelona School of Architecture en col·laboració amb l’Ajuntament i el Museu de Gavà. La mostra, comissariada pel professor Guillem Carabí i l’alumna Marta Faura, estarà instal·lada al refugi antiaeri de la ciutat del Baix Llobregat fins al proper 3 d’octubre i podrà veure’s cada primer diumenge de mes en visita guiada.

L’exposició la integren els treballs fets pels alumnes durant dos cursos a l’assignatura de Composició Arquitectònica. Els estudiants van investigar i reconstruir en maqueta alguns dels monuments que, durant el segle XX, es van projectar i construir a Europa principalment en commemoració als caiguts de la I i la II Guerra Mundial per part de grans noms de l’arquitectura del segle passat, com Adolf Loos, Walter Gropius, Le Corbusier, Mies van Der Rohe, Aldo Rossi, Carlo Scarpa o Alvar Aalto.

Exposició Gavà3

Durant la inauguració, Pep Bosch, director del Museu de Gavà, va donar la benvinguda a tots els assistents i va agrair la col·laboració entre l’Ajuntament, la Universitat i l’empresa Garcia Faura Arquitectura (que patrocina l’exposició) per tirar endavant la iniciativa. A continuació, van intervenir els dos comissaris de la mostra. “Es tracta d’una exposició pedagògica en dues direccions: en primer lloc, el visitant podrà veure com treballen els estudiants de la nostra escola a l’hora de seleccionar documentació, redibuixar els plànols, escollir els materials o decidir de quina manera sintetitzar allò imprescindible davant l’obligat canvi d’escala. En segon lloc, el que mostrem aquí és la Història en majúscules, en la línia d’historiadors de prestigi com van ser Lucien Febvre i Marc Bloch, o Josep Fontana, els quals van entendre la història com una activitat interdisciplinària que ens ajuda a entendre el món”, va destacar Guillem Carabí. Marta Faura, per la seva banda, va incidir en “la coincidència temporal entre la construcció d’aquest refugi i el moment històric de moltes de les maquetes de l’exposició”.

Exposició Gavà2

En la inauguració, van participar-hi, a més a més, el rector de UIC Barcelona, Xavier Gil, i l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez. “Per a la nostra universitat és un honor exposar en aquest espai el treball dels nostres alumnes, ja que el refugi és un marc històric d’homenatge a la societat civil i la seva resistència davant les atrocitats de la guerra”, va afirmar el rector. L’alcaldessa, per la seva banda, va afirmar que “aquesta exposició ajuda a fer memòria, memòria històrica, a la nostra ciutat, que manté el compromís amb la cultura de la pau”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s