La professora Kathrin Golda-Pongratz, guardonada als Premis FAD d’Arquitectura 2019

La professora de UIC Barcelona School of Architecture, Kathrin Golda-Pongratz, ha estat guardonada en la categoria Pensament i Crítica dels Premis FAD 2019 per la seva tasca com a coautora i coeditora (amb José Luis Oyon i Volker Zimmermann) del llibre Autoconstrucción. Por una autonomía del habitar. Escritos sobre vivienda, urbanismo, autogestión y holismo, publicat per l’editorial Pepitas de Calabaza.

El volum recull una selecció de treballs de l’arquitecte anglès John F. C. Turner (1927) i pretén acostar al lector en espanyol aspectes del seu recorregut vital i professional fins ara poc coneguts, com informes per a agències internacionals, articles de premsa política i reflexions inèdites de l’autor sobre la construcció del lloc i els processos socials d’autoconstrucció d’habitatges a tot el món. “El llibre és el resultat d’una llarga col·laboració i conversa contínua amb l’arquitecte John Turner, la dedicació als processos de creació d’espais i de comunitat del qual ens han interessat essencialment. És un autor que, més enllà de sostenir una visió creadora i oberta de l’habitatge autoconstruït, ha dedicat gran part de la seva vida a desenvolupar una filosofia de l’habitatge i una concepció de les relacions entre l’espai i la societat. Aquesta visió és la que hem volgut fer accessible al lector i ajudar a fer-ne una eina per explicar processos del place-making”, assenyala la professora.

El jurat d’aquesta edició, integrat per Roger Miralles, Maria Teresa Blanch i Ivan Blasi, va destacar del llibre premiat “l’encert d’abordar el debat sobre l’habitatge públic a partir de recuperar, traduir i analitzar textos d’aquest arquitecte i ideòleg anglès poc conegut, centrats en experiències dels anys cinquanta i seixanta en el context britànic, peruà i nord-americà. El llibre, malgrat que s’hi tractin aspectes del passat, és una eina per a la pràctica actual de l’urbanisme”. Es van presentar un total 81 obres en aquesta edició en la categoria de Pensament i Crítica.

Els Premis FAD, que atorga l’Associació Interdisciplinària del Disseny de l’Espai del FAD (ARQUIN-FAD), s’han convertit en un referent entre els professionals de l’arquitectura, el disseny interior i l’urbanisme. La gala d’entrega dels guardons va tenir lloc el 19 de juny a la seu del Disseny Hub Barcelona que, fins al setembre, acull l’exposició “El millor disseny de l’any” amb totes les obres finalistes d’aquest any.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s