Guillem Carabí participa en una taula rodona a la Catedral de Mallorca per analitzar la intervenció de Jujol i Gaudí

El professor de UIC Barcelona School of Architecture, Guillem Carabí, va participar el 21 de març en la taula rodona “Jujol i Gaudí. Intervenció a la Seu” que es va celebrar a la Catedral de Mallorca. En l’acte, també van participar-hi Pilar García Cuetos, catedràtica d’Història de l’Art de la Universitat d’Oviedo, Mercè Gambús, coordinadora del Departament de Cultura de la Catedral de Mallorca i Catalina Mas, conservadora del temple.

En la taula rodona es van abordar les intervencions de Jujol i Gaudí en diversos àmbits de la Catedral, i especialment es va debatre sobre els seus treballs a la Capella Reial, on els arquitectes van procedir al trasllat del cor i a dotar de llum i color la paret del fons del presbiteri, així com els respatllers de les cadires del cor. La taula rodona va aprofitar el debat sobre les intervencions de Jujol i Gaudí per tractar un altre tema derivat de l’anterior: la legitimitat de les intervencions artístiques contemporànies en espais sagrats, a partir de la intervenció de Miquel Barceló a la Capella del Santíssim.

Segons declaracions del professor Carabí, “les intervencions de Jujol han estat freqüentment considerades ‘artístiques’, mentre que el que cal reivindicar és que darrere sempre hi ha una motivació arquitectònica: en el cas de les intervencions a la Capella Reial de Jujol i Gaudí l’objectiu se centra a il·luminar un espai i explorar les capacitats comunicatives de l’edifici a través de la llum i el reflex, la qual cosa equival a modificar substancialment la percepció geomètrica de l’espai de la Catedral. Aquesta és una qüestió que entronca amb el canvi de paradigma que van introduir les avantguardes a través de la pintura”.

Aquesta taula rodona, organitzada per la Catedral de Mallorca, és una de les nombroses activitats que s’inscriuen a la programació de l’Any Jujol 140, que commemora el 140 aniversari del naixement de Josep Maria Jujol. Guillem Carabí exerceix, a més a més, com a director de les jornades científiques entorn de la figura de Jujol que se celebraran al setembre a Sant Joan Despí.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s