Alumnes d’Arquitectura participen per segon any en el projecte “Comerç Amic sense Barreres”

El 24 de gener, estudiants de tercer curs de UIC Barcelona School of Architecture van presentar, al centre cívic Pati Llimona, els seus projectes de millora de l’accessibilitat en comerços i equipaments i via pública a associacions veïnals i altres entitats locals de Ciutat Vella. La iniciativa s’emmarca en el projecte “Comerç Amic sense Barreres” (CASBA) impulsat per l’Ajuntament de Barcelona des de l’any 2013 amb la finalitat d’augmentar la sensibilització i la formació dels futurs arquitectes en l’àmbit de l’accessibilitat.

És el segon any que UIC Barcelona School of Architecture participa en el projecte CASBA seguint la iniciativa del director de l’Àrea d’Accessibilitat, el professor Enrique Rovira Beleta. En aquest curs, 27 alumnes han intervingut en un total de vint comerços i tres equipaments públics situats en els eixos comercials del carrer Avinyó i el carrer Sant Pere més Alt. “Els estudiants duen a terme una visita guiada pel barri, acompanyats per persones amb diversitat funcional, i s’asseuen a la cadira de rodes per detectar les necessitats de l’àmbit de treball assignat”, va afirmar Clara Santamaria, representant del’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat de l’Ajuntament, en l’acte de lliurament de projectes.

Després de l’anàlisi inicial, els estudiants van desenvolupar les seves propostes tècniques i van buscar solucions partint dels criteris d’eficàcia i sostenibilitat. Els projectes van ser recollits per part de Teresa Caja, de l’Associació de Comerciants d’Avinyó i per Alfons Solà, de l’Associació de Veïns i Comerciants de Santa Caterina. En l’acte, també van participar-hi representants del Centre Ocupacional Sínia i de la residència Vigatans, de la Fundació APIPACAM. L’acte va acabar amb l’actuació de la companyia de flamenc inclusiu Casa Candela,

“Som l’única escola d’Arquitectura d’Espanya que inclou l’accessibilitat com a assignatura obligatòria. Si no l’aproves, no pots exercir com a arquitecte”, va destacar el professor Rovira Beleta durant el lliurament dels projectes. Per la seva banda, els representants veïnals van agrair la feina dels estudiants i la seva dedicació amb les persones amb diversitat funcional del barri.

Des del 2013, el projecte CASBA ha contribuït a millorar l’accessibilitat en diversos districtes de Barcelona, com la Zona Franca, Creu Coberta, Vallespir, Horta-Guinardó, Sant Andreu i Ciutat Vella.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s