Arrenca una nova edició de Foros centrada en el concepte d’identitat en l’arquitectura contemporània

El cicle de conferències Foros de UIC Barcelona School of Architecture, cita anual imprescindible en l’àmbit de l’arquitectura, celebra una nova edició, amb la col·laboració de BBConstrumat, que tindrà lloc des del proper 11 de febrer fins al 6 de maig.

Sota el títol “Identities” (“Identitats”), aquesta nova convocatòria pretén contribuir al debat sobre el concepte d’identitat en l’exercici de l’arquitectura contemporània, fortament marcada per les tendències de la globalització actual. Foros 2019 el codirigeixen els professors de l’escola Guillem Carabí i Fredy Massad. “L’arquitectura, especialment en aquest segle, participa d’unes dinàmiques globalitzadores que qüestionen, freqüentment, el seu discurs territorial. Davant d’això, es posicionen altres maneres de fer més específiques que reivindiquen, com a reacció, la saviesa d’allò local”, destaquen.

El cicle s’inaugura el proper 11 de febrer amb la conferència de Manuel Delgado, catedràtic en Antropologia per la Universitat de Barcelona (UB). Delgado és expert en la construcció d’identitats col·lectives en contextos urbans, violència religiosa i apropiació social dels espais urbans, temes sobre els quals ha publicat nombrosos articles en publicacions científiques d’àmbit nacional i internacional.

La segona conferència tindrà lloc el 25 de febrer, amb la intervenció de Daniele Giglioli, professor de Literatura Comparada a la Universitat de Bèrgam (Itàlia). Giglioli, acaba de publicar a Espanya Crítica de la víctima (Herder Editorial), un assaig que investiga els orígens i els símptomes de l’anomenada ideologia de la víctima en la societat contemporània.

L’11 de març serà el torn de l’arquitecta espanyola Elisa Valero, guardonada recentment amb el prestigiós Swiss Architectural Award (2017-2018). Valero és catedràtica de Projectes Arquitectònics a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Granada i directora del grup d’investigació RNM909 Habitatge Eficient i Reciclatge Urbà. Des del 1997 dirigeix el seu propi despatx i ha publicat diversos assajos sobre arquitectura.

El cicle continua el 25 de març amb una ponència a càrrec del despatx barceloní Addenda Architects (Roberto González, Anne Hinz, Cecilia Rodríguez, Arnau Sastre i José Zabala), autor del projecte guanyador per a la construcció del nou Museu Bauhaus Dessau (Alemanya), l’obertura del qual està prevista per al 2019 coincidint amb el centenari de la institució alemanya.

El 9 d’abril, el cicle Foros es trasllada a la seu de la Filmoteca de Catalunya, on els videoartistes Bêka&Lemoine (Ila Bêka i Louise Lemoine) oferiran una ponència seguida de la projecció d’una de les seves pel·lícules. Seleccionats com una de les cent personalitats de més talent per la revista Icon Design, Bêka&Lemoine fa més de deu anys que experimenten amb noves narratives cinematogràfiques relacionades amb l’arquitectura contemporània i els espais urbans. La seva obra completa va ser adquirida, l’any 2016, pel Museu d’Art Modern de Nova York (MoMA) per incorporar-la a la seva col·lecció permanent. Després de la ponència del dia 9, la Filmoteca de Catalunya oferirà un cicle monogràfic sobre la seva obra que es podrà veure els dies 10 i 11 d’abril.

La sisena conferència serà el 29 d’abril a càrrec dels joves arquitectes Nicolas Moreau i Hiroko Kusunoki. Moreau (francès) i Kusunoki (japonesa) van començar la seva trajectòria al Japó, on van adquirir una àmplia experiència amb arquitectes com SANAA, Shigeru Ban o Kengo Kuma. El 2011 es van establir a París i, des de llavors, els seus projectes expressen clarament la dualitat cultural de la parella. L’any 2015 van resultar guanyadors del concurs per a la construcció del Museu Guggengheim d’Hèlsinki.

Foros 2019 es tanca el 6 de maig amb la intervenció de l’arquitecte català Josep Lluís Mateo, catedràtic d’Arquitectura i Disseny pel Politècnic Federal Suís (Zuric). La seva pràctica professional, desenvolupada a tot el món, ha estat extensament premiada, publicada i exposada.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s