Alumnes d’Arquitectura plantegen un futur verd i sostenible per a les rondes

Estudiants de UIC Barcelona School of Architecture van presentar, el cap de setmana passat, dues propostes urbanes per replantejar el futur de les rondes de Barcelona coincidint amb el 25è aniversari d’aquesta infraestructura. La presentació va tenir lloc el diumenge 21 a la tarda a l’Aula Magna de UIC Barcelona, que es va convertir en lloc de trobada per a prop de 200 alumnes d’Arquitectura de tot Catalunya que van participar aquest cap de setmana en la hackató “Des-cobrir les rondes”, una iniciativa organitzada per la Confederació de Tallers de Projectes d’Arquitectura (CTPA) amb el suport de Barcelona Regional.

“Barcelona seria una de les ciutats més verdes d’Europa si aconseguíssim obrir les rondes i connectar la ciutat amb Collserola”, va defensar el portaveu de la proposta “Ronda naturalista”, que plantejava la conversió de 120.000 metres quadrats de l’anell viari en espais verds i una reducció del trànsit actual en dos terços. De manera paral·lela, un altre grup d’estudiants va presentar la proposta “Ronda metabolista”, que reformulava la infraestructura per permetre la generació d’energia a partir del trànsit rodat i la recollida d’aigua mitjançant sistemes urbans de drenatge, entre altres aspectes.

Les dues propostes van ser sotmeses a debat públic a l’Aula Magna de la Universitat i van donar peu a reflexions interessants sobre el futur de les rondes, inaugurades amb motiu dels Jocs Olímpics celebrats l’any 1992. Al final del debat, es va dur a terme una votació pública en la qual la proposta “Ronda metabolista” va resultar vencedora, amb un 55 % dels vots.

La iniciativa “Des-cobrir les rondes” es va dur a terme entre els dies 19 i 21 d’octubre i hi van participar gairebé mig miler d’alumnes d’Arquitectura de tot Catalunya. L’esdeveniment es va emmarcar en la Biennal de Pensament Ciutat Oberta, organitzada per l’Ajuntament de Barcelona, i amb el patrocini de Schweppes.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s