Fredy Massad presenta a Barcelona el seu tercer llibre Crítica de choque

Fredy Massad, professor de Teoria i Crítica de l’Arquitectura de UIC Barcelona School of Architecture, va presentar el dijous dia 27 l’assaig Crítica de choque a la Cooperativa d’Arquitectes Jordi Capell. El llibre, editat por Qut Ediciones, ja s’havia publicat fa un any a l’Argentina en una versió coeditada conjuntament per Bisman Ediciones i la Universitat de Palerm.

L’assaig examina què ha passat en l’àmbit de l’arquitectura durant els últims deu anys i sorgeix de la convicció personal de l’autor que és imprescindible reivindicar la funció del crític d’arquitectura. “S’ha de posar fi al tabú generalitzat i conformista que la crítica ha de ser abolida o, almenys, apaivagada perquè pertorba massa interessos en aquests temps exacerbats de domini del bonisme i de posicionaments maniqueus”, explica Massad.

Al marge de la seva tasca docent, Fredy Massad exerceix de crític d’arquitectura per a diverses publicacions nacionals i internacionals i, des de l’any 2013, dirigeix el blog d’arquitectura del diari ABC, “La viga en el ojo”. El 2015, Fredy Massad va publicar un assaig homònim al títol del blog que incorporava una selecció de quaranta articles escrits entre els anys 2008 i 2015.

L’acte de presentació de dijous passat estava organitzat per la Cooperativa Jordi Capell i el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) i hi van participar l’arquitecte Josep Lluís Mateo; el director de la Virreina, Valentín Roma i el també arquitecte i vocal de Cultura del COAC, Josep Ferrando. Durant l’acte, Fredy Massad va afirmar que “la crítica arquitectònica està en un moment molt difícil, del qual es pot sortir només si es canvien a fons les regles del joc. L’auge del personalisme de la generació dels starchitects va posar els crítics al seu servei. Per interès propi, els crítics es van convertir en publicistes encoberts i modeladors de personatges, cosa que va fer que desvirtuessin la substància de la seva tasca”, va concloure Massad.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s