Alumnes d’Arquitectura traslladen al Festival Ús Barcelona les seves propostes per al futur de La Model

UIC Barcelona School of Architecture participa en la nova edició del Festival Ús Barcelona, que tindrà lloc entre els propers 2 i 7 d’octubre i que, en aquesta edició, busca posar en valor l’ús de l’antiga presó de La Model, sotmesa a un debat intens després de la seva clausura definitiva el juny del 2017. En concret, l’escola col·labora en l’apartat Jail Lab amb una mostra integrada pels treballs de deu estudiants d’Arquitectura, en què es planteja una profunda reflexió sobre el futur de la presó i s’exhibeixen propostes específiques per al futur de la presó.

La mostra està comissariada pels professors Josep Lluís i Ginovart, Juan Trias de Bes, Maria Barcina i Ana Cocho-Bermejo i és el resultat del treball dut a terme durant el curs passat dins de la matèria Design Studio 3 & 4. En una primera etapa, els alumnes van analitzar el passat físic i emocional de La Model sota la supervisió dels professors Josep Lluís, Mònica López i Ricardo Gómez. Com a resultat d’aquesta anàlisi prèvia, els estudiants van desenvolupar les seves propostes sota la supervisió dels professors que exerceixen com a comissaris de la mostra que es podrà veure a la presó durant el festival. “No es pot banalitzar el futur de la presó perquè l’edifici està lligat a una sèrie d’esdeveniments que han deixat una empremta traumàtica en la memòria de la societat barcelonina”, explica Juan Trias de Bes.

Els projectes dels alumnes preveuen diversos usos per a l’edifici, que passen per la reconversió en habitatges socials, la creació d’un museu de la memòria o la dotació d’equipaments culturals per a la ciutat. “L’acostament dels alumnes al projecte que es va plantejar ha estat molt divers. Hi ha propostes que preveuen la rehabilitació de tot l’espai construït i altres que s’inclinen per una reconversió radical de l’edifici mantenint, això sí, alguns elements-empremta del passat perquè la història de la presó no es dilueixi en la memòria ciutadana”, afegeix Ana Cocho-Bermejo.

Ús Barcelona és un festival organitzat per Rebobinart amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya. El seu objectiu és rescatar el valor d’espais en desús dotant-los de nous usos a través de l’art urbà i la participació de la ciutadania. UIC Barcelona School of Architecture és l’única escola d’arquitectura que col·labora en el projecte Jail Lab, en què també hi haurà propostes d’escoles de disseny i fotografia com l’Elisava o Seeway. Els projectes dels estudiants es podran visitar a les cel·les 307, 308 i 309 de la galeria 4 de l’antiga presó.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s