“70 m2” s’erigeix com la proposta guanyadora de la vint-i-dosena edició del Taller Vertical

La recuperació per als veïns de Vallbona dels antics espais agrícoles situats a l’entorn del Rec Comtal és la base del projecte guanyador de la XXII edició del Taller Vertical. “70 m2”, una proposta dirigida pels arquitectes Adrià Gaudet i Sandra Torres, ha estat la guanyadora de la nova edició del Taller Vertical de UIC Barcelona School of Architecture que, aquest any, portava per títol “The Rec Comtal in Vallbona” i va estar coordinada pel professor Íñigo Ugalde.

El projecte guanyador es va basar en un estudi dels metres quadrats d’espai lliure a Vallbona i la seva proporció respecte al nombre d’habitants del barri. D’aquesta manera, els alumnes que van dur a terme la proposta van plantejar, de forma subtil, l’assignació de l’espai corresponent a cada veí del barri perquè, servint-se de les aigües de l’antic canal del Rec Comtal, es pogués recuperar aquests metres quadrats de terra com a espai productiu.

70M2_Taller Vertical 2018.jpg
Parcela simbòlica del projecte guanyador

La formalització final de la proposta va consistir en la parcel·lació simbòlica d’una part d’aquest espai públic, actualment en desús. Mitjançant estaques i fil —i utilitzant la metodologia de l’anomenat land art— es van delimitar les parcel·les. Per dotar el projecte de més simbolisme, en una plaça definida entre els carrers d’Oristà i Pierola es va instal·lar una parcel·la productiva de 70 m2 enmig del paviment.

Aquesta nova edició del Taller Vertical, celebrada entre els dies 3 i 13 de setembre, va disposar de la direcció i la sotsdirecció dels arquitectes Carles Enrich i Andrés Lupiáñez que, en els últims anys, han treballat en plans i projectes estratègics per a la recuperació del Rec Comtal. El treball dels alumnes va ser valorat per un jurat intermedi, representat per l’estudi d’arquitectes Arenas Basabe Palacios. L’avaluació i resolució final va tenir lloc la tarda del 13 de setembre al casal de barri de Vallbona a càrrec del mateix Carles Enrich i de Xavier Ros, del despatx H Arquitectes. En l’acte, que va tenir la participació d’associacions veïnals, es van projectar a més a més els vídeo-resums i els panells de cada projecte. El director de l’escola, Josep Lluís i Ginovart, va fer una visita a les instal·lacions abans de l’acte de lliurament del premi final i va destacar “l’altura dels projectes dels alumnes que, en només deu dies, han aconseguit generar instal·lacions orientades a la posada en valor d’una infraestructura fonamental per a la història de la ciutat de Barcelona”.

Els altres projectes

En aquesta XXII edició del Taller Vertical, els alumnes de segon a cinquè del Grau en Arquitectura es van dividir en quatre grups per al desenvolupament de quatre projectes diferents. A més del guanyador, els estudiants van dur a terme els projectes següents:

Have Fun.jpg
Projecte “Have fun”

“Have Fun”: Dirigit pels professors Albert Jové i Sandro Mistrali. La intervenció va consistir a dissenyar un element que pogués proveir d’ombra i seient l’usuari, així com la possibilitat de disposar d’una superfície horitzontal de treball o d’exposició de productes. L’emplaçament triat va ser la zona del Rec Comtal habilitada per a banys.

Rec Productiu.jpg
Projecte “Rec productiu”

“Rec productiu”: Dirigit pels professors Anna Gutiérrez i Álvaro Cuéllar. El grup d’alumnes va detectar una superfície desaprofitada en els murs de contenció de la carretera que connecta Vallbona amb Torre Baró. Els estudiants van proposar una estructura penjant, rasant al mur, i que permetés penjar nius i vegetació. També es va habilitar un espai d’exposició de productes a la part inferior. Per al regat del jardí productiu vertical, es va instal·lar un prototip de “bici-bomba” que permet l’extracció directa d’aigua des del canal.

Wired.jpg
Projecte “Wired”

“Wired”: Liderat pels professors Laura Bonell i Daniel López Dòriga, aquesta instal·lació va consistir en un bosc de bambú suspès del sostre del pont que uneix Vallbona amb Torre Baró. Es buscava destacar, de manera artística, aquest punt en el qual l’antic canal del Rec desapareix en passar a ser subterrani.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s