Cubus Taller de Arquitectura: A’Bodega

The project A’Bodega is an architectural work from Estel Ortega Vázquez, teacher of the School of Architecture UIC Barcelona, and David Pou van den Bossche. The project has been awarded by the X Ajac Prize for young architects in the new building construction/rehabilitation category.

Wine, straw and beasts

The old stone wineries of the Ribeira Sacra, in Galicia, were (and are) heterogeneous constructions linked to houses where the activities of the local economy are developed, such as preserving ham, wine and spirits in addition to storing straw and putting the beasts to rest. The project fully recovers one of these old cellars to convert it into a new home.

The project is based on three premises:

Respect the initial volume and the local architecture. The village is harmonious: stone buildings and the existing wild grass wild are balanced. The proposal doesn’t want to break this equilibrium so it works respecting the limits of the existing walls. It also integrates the values of the local architecture: volumes of dry stone, tectonics, with only a few holes, without renouncing to its own language.

The initial volume consists of two bodies that remain virtually unchanged: a two-story haystack and a second volume with one floor that integrated the beasts place and the wine cellar. Both are semi buried by the road against the west facade, and open to east across the landscape.

Local materials. It’s created a case with the existing dry stone walls and slate roof (recovered from an old house). Wood is the second main material. The rest is according to the knowledge of the local constructor.

Light, ventilation and views. It was necessary to ensure air and light conditions to provide comfort to the home, but mostly to make the house be able to enjoy the landscape.

The house without windows

This is how people from the town baptized the house. This nickname explains very well the strategy that has been raised to solve the difficult initial situation of the main volume, semi buried and very wide. By emptying the corners patios are created, that establish relationships that offer diagonal views, interior lighting, and cross ventilation.

This strategy defines not windows but voids on the facades, giving an appearance of a tectonic house without windows, but establishing a continuous relationship with the landscape between the inside and the outside.

Location: Doade, Ribeira Sacra (Lugo, Galicia, Spain) • Architects: Cubus Taller de Arquitectura, Estel Ortega Vázquez + David Pou van den Bossche • Photography: Adrià Goula.

www.cubusarquitectura.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s