Recomanació setmanal 30/09-06/10

Ja tornem a estar aqui amb noves recomenacions! Aquesta setmana us deixem amb una exposició de ceràmica al Museu del Disseny de Barcelona, el nou llibre d’Archikubik sobre el parking Saint Roch Montpellier amb fotogràfies d’Adrià Goula i un documental sobre Louis Kahn de la mà del seu fill. Bon cap de setmana!

Exposició: “D’obra. Ceràmica aplicada a l’arquitectura”

Coberta ceràmica del Mercat de Santa Caterina. Barcelona, 2004. Enric Miralles / Toni Cumella

És la primera exposició que mostra els usos, funcions, simbolisme i estètica de la ceràmica aplicada a l’arquitectura. D’obra ofereix un recorregut complet en el temps, ja que aplega des de peces de l’antiguitat fins a innovadors objectes de l’actualitat. En total hi ha recollits 12 mil anys de contingut, centrats sobretot en peces de ceràmica de l’àrea mediterrània i el Pròxim Orient.
L’objectiu de l’exposició és donar valor els usos del fang, sobretot del maó i la rajola. També posar de relleu el seu valor simbòlic i estètic, fins arribar a les interpretacions que en fan artistes contemporanis tals com Picasso, Miró, Chillida o Barceló. D’obra està comissariada per l’arquitecte Pedro Azara i mostrarà una selecció de més de tres-centes peces procedents d’una seixantena de prestadors. Entre aquests, destaquen museus com el Musée du Louvre de París, el Museo Nazionale Romano, el National Archaeological Museum d’Atenes, l’Ashmolean Museum d’Oxford o el Pergamonmuseum de Berlín. L’exposició s’inaugurarà coincidint amb la celebració del 47 Congrés de l’Acadèmia Internacional de Ceràmica, coorganitzat pel Museu del Disseny. En paral·lel i per aprofundir més en el contingut que tracta l’exposició, s’oferirà un programa d’activitats i conferències organitzat en col·laboració amb la Càtedra Ceràmica Barcelona de UIC Barcelona. Aquí es mostraran les darreres innovacions internacionals en l’aplicació de la ceràmica a l’arquitectura.

En el Museu del Disseny del 15 de setembre 2016 al 29 de gener de 2017.
+info

Llibre: “Parking Saint Roch Montpellier: Archikubik (L’esprit du lieu)”

Parking Saint Roch Montpellier, ArchikubikUna ciutat més humana, és l’objectiu de la ciutat de Montpeller, amb la construcció d’aquest aparcament. Archikubik ha sigut capaç de respondre amb l’1:cor, una escala que fa que la ciutat a la mida del ser humà. L’aparcament Saint Roch és més que un aparcament, és una aposta de futur que vol flexible i sociable, obert als canvis en la seva utilitat, un edifici de codi obert en les albors d’un futur sense cotxes. A pocs passos de l’estació de Sant Roch, recentment renovat, s’ha convertit en una necessitat per a les persones que passen per i locals i la il·lustració d’una consciència de una ciutat molt contemporània que vol ser sostenible i habitable. Del global al local, aquest nou edifici, Premi ASCER 2015, tindrà un paper unificador entre la ciutat i els seus habitants. Llibre amb fotogràfies d’Adrià Goula.

+info

Video: My Architect, a son’s Journey Film, Louis Kahn

My Architect, a son’s Journey Film és un documental de 2003 sobre l’arquitecte nord-americà Louis Kahn (1901-1974), pel seu fill Nathaniel Kahn. Detalla la seva extraordinària carrera com arquitecte i el seu llegat familiar després de la seva mort en 1974. En la pel·lícula, Louis Kahn és citat dient “Quan vaig anar a l’escola secundària vaig tenir un mestre, en les arts, que era cap del departament de Central High, William Grey, i ell va donar un curs d’Arquitectura, l’únic curs en qualsevol escola secundària estic segur que, en grec, romà, renaixentista, egípcia, i l’arquitectura gòtica, i en aquest moment dos dels meus col·legues i jo mateix hens vam  adonar que l’arquitectura seria la meva vida”.

La pel·lícula inclou entrevistes amb arquitectes de renom, com Frank Gehry, Shamsul Wares, I. Sr. Pei, Anne Tyng i Philip Johnson. Al llarg de la pel·lícula, Kahn visita tots els edificis del seu pare, incloent el Centre Yale d’Art Britànic, l’Institut Salk, Jatiyo Sangshad Bhaban i l’Institut Indi de Gestió Ahmadabad.

My Architect va ser nominat per al premi de l’Acadèmia 2003 per al documental llarg.


Alexandre Llapart, UIC Barcelona School of Architecture

One thought on “Recomanació setmanal 30/09-06/10

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s