R_Urban Hubs: Interrogar els límits de Barcelona al segle XXI

Durant el curs 2015-16 els alumnes de TFG de la School of Architecture de UIC Barcelona han treballat en un territori d’excepcional valor ecològic, econòmic i social: els límits del Parc Agrari del Baix Llobregat al Delta. El seu objectiu és garantir la viabilitat de l’agricultura al servei de l’àrea metropolitana de Barcelona.

Les muralles de la Barcino romana delimitaven amb precisió el clos urbà, i els seus ciutadans sabien millor que nosaltres quins eren els límits de la pròpia ciutat. La Barcelona medieval va engrandir aquell recinte original amb noves muralles per donar cabuda als convents i tallers sorgits a l’exterior. Amb l’arribada del segle XIX i de la mà d’en Cerdà, la Barcelona burgesa reconeixia uns nous límits, aquesta vegada geogràfics (Collserola, el Besòs i el Llobregat), mentre s’estenia sobre viles rurals i camps d’indianes. Però a mesura que la màquina urbana esdevenia més potent, entraven en joc porcions de territori cada cop majors i més enllà del pla de Barcelona, com el propi Delta del Llobregat. Durant la segona república, els arquitectes del GATPAC apadrinats per Le Corbusier van projectar la “Ciutat de repòs i vacances” en la marina de Castelldefels, connectada a la ciutat central per la Gran Via. Més endavant, el Pla Comarcal de 1953 ubicava en el Prat l‘aeroport de la Gran Barcelona; i l’any 1976, el Pla General Metropolità, davant l’obsolescència de l’espai industrial del Poble Nou, programava la construcció d’un potent corredor industrial vora la nova autopista del Garraf. Com a resultat de l’explosió urbana, el Delta del Llobregat entra al segle actual completament envoltat de ciutat.

Avui ja ningú pensa en posar límits a la Barcelona metropolitana per protegir-la de perills exteriors. Avui, el perill ve de dins, de la mà del negoci immobiliari desbocat que amenaça un recurs vital com el Delta, autèntic rebost d’aliments i espai lliure. És a l’entorn d’aquest bé preuat que actualment cal construir nous límits per tal de garantir la supervivència del Delta com a patrimoni col·lectiu. Però aquests nous límits ja no procuraran un tall net sobre el paisatge rural com ho feien les antigues muralles, ni estaran pensats per separar “el dins del fora”. Ben al contrari, seran límits concebuts per atreure activitat i generar riquesa (hubs), tot construint un nou paisatge intermedi, entre el rural i l’urbà ((r)urban).

Els exercicis desenvolupats pels alumnes de Treball Final de Grau de la School of Architecture de UIC Barcelona durant el curs 2015-16 continguts en aquesta exposició, i elaborats a l’empara de la Direcció General d’Urbanisme del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, donen forma visible a aquesta reflexió i volen contribuir a la transformació del Delta del Llobregat en un espai estratègic per a la Barcelona del segle XXI.

El dijous 21 de juliol a les 19 h, s’inaugura al MUHBA Oliva Artés de Barcelona l’exposició de Treballs Final de Grau (TFG) de la School of Architecture de UIC Barcelona “R_Urban Hubs: interrogar els límits de Barcelona al segle XXI”. Els exercicis desenvolupats pels alumnes donen forma visible a aquesta reflexió i volen contribuir a la transformació del Delta del Llobregat en un espai estratègic per a la Barcelona del segle XXI. Amb aquesta mostra l’escola dóna resposta al marc del conveni signat amb la Direcció General d’Urbanisme del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, en el qual la institució docent es compromet a contribuir a la regeneració dels àmbits estratègics de la Regió Metropolitana de Barcelona. Durant l’acte se celebrarà una taula rodona en què experts com l’arquitecta Eva Prats; Enric Batlle, arquitecte i director del Màster en Arquitectura del Paisatge de la UPC BarcelonaTech; Joan Roca, director del MUHBA; i Víctor Ténez, cap del Servei d’Espais Fluvials de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, reflexionaran sobre les noves escales de l’espai urbà territorial.

R_Urban Hubs: Interrogar els límits de Barcelona al segle XXITaula rodona: “R_Urban Hubs: Interrogar els límits de Barcelona al segle XXI”
Participants: Eva Prats, Enric Batlle, Joan Roca i Víctor Ténez
Data: 21 de juliol a les 19 h
Lloc: MUHBA Oliva Artés – C. d’Espronceda 142-146, Barcelona
Idioma: català / castellà
Activitat gratuïta oberta al públic.

Amb la col·laboració de: Apavisa, Generalitat de Catalunya, Inedit Damm, MUHBA, Museu d’Història de Barcelona, Obra Social “la Caixa”, Onducart.

Foto © Aitor Estévez

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s