Guillem Carabí: “La transformació com a procediment: la reforma de la Casa Bofarull (1913-1933), de J.M. Jujol”

Es publica aquests dies el llibre “La transformació com a procediment: la reforma de la Casa Bofarull (1913-1933), de J.M. Jujol”, per Guillem Carabí, professor de la School of Architecture de UIC Barcelona, incloent imatges cedides per l’Arxiu Jujol i les propietàries de la casa. El llibre, de l’editorial DUX, ha pogut realitzar-se gràcies a la Diputació de Tarragona, i el Col·legi d’Arquitectes demarcació de Tarragona.

La transformació com a procediment: la reforma de la Casa Bofarull (1913-1933), de J.M. Jujol
La transformació com a procediment
La reforma de la Casa Bofarull (1913-1933), de J.M. Jujol
Parlar de l’obra arquitectònica de Josep M. Jujol és parlar de l’arquitectura de principis del segle XX, però també és interpel·lar a la del segle XXI. És endinsar-se en exploracions plàstiques que no han perdut la vigència, és gaudir d’una arquitectura amable, sincera, arrelada al territori i a la terra, però també agosarada, esmunyedissa, juganera, que descol·loca afectuosament a qui tracta d’encotillar-la sota els nusos de les sempre confuses i qüestionables categories històriques.

Les intervencions arquitectòniques que Jujol fa a la casa Bofarull es defineixen –i així ho escriu ell mateix– com una reforma: «Casa pairal de Bofarull als Pallaresos. Obres de reforma de 1913 a 1914. V dibuixos». L’arquitecte és plenament conscient del significat del terme –la modificació d’alguna cosa amb la intenció de millorar-la– que aplicarà a partir d’una actitud desacomplexada, enfrontant-se al projecte sense cap rastre d’arqueologia conservacionista, sinó amb posició i valentia interpretatives. Noves formes, noves combinacions de materials, noves geometries i nous codis que s’inseriran a vells materials, velles organitzacions i velles maneres d’entendre una casa. Un diàleg obert entre allò vell i allò nou que, potser, és el primer encasellament que n’hauríem d’eliminar quan parlem de la seva arquitectura.

Editorial DUX | www.casabofarull.com


Guillem Carabí, UIC Barcelona School of Architecture
Text i dibuix © Guillem Carabí

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s