Sam Francis

25 de juny de 1923 – 4 de novembre de 1994

Aquest dimecres fa 21 anys que va morir el pintor i artista gràfic americà Samuel Lewis Francis.

Sam Francis va néixer a San Mateo, Califòrnia, fill de Katherine Lewis Francis i Samuel Augustus Francis qui l’havia animat a endinsar-se a la música, cosa que li va afectar profundament, però ell més tard va desenvolupar un vincle fort amb la seva madrastra, Virginia Peterson Francis.

Francis va servir a la Força d’Aire dels Estats Units durant Segona Guerra Mundial abans de ser ferit durant maniobres de vol de prova. Va estar a l’hospital durant diversos anys, i després de ser visitat per David Parks al 1945, va decidir començar pintar. Un cop fora de l’hospital va retornar a Berkeley, aquest temps per estudiar art. Va rebre els graus de Bachelor of Arts (1949) i grau de Master of Arts (1950) a la universitat de Barkeley (California), on va estudiar botànica, medicina i psicologia.

Francis tenia influencia d’expressionistes abstractes com Mark Rothko, Arshile Gorky i Clyfford Encara. Més tard es va associar amb una segona generació d’expressionistes abstractes, incloent Joan Mitchell i Helen Frankenthaler, qui era cada cop més interessat en l’ús expressiu de color.

Va ser al 1950 a París, quan es va celebrar la seva primera exposició al Galerie Nina Dausset al 1952. Mentrestant a París va esdevenir associat amb l’estil del Tachisme va ser premiat per crítics d’art Michel Tapié i Claude Duthuit ( el gendre del pintor Henri Matisse).

Entre 1950 i 1958 Francis es va dedicar a viatjar per París, al sud de França, Tòquio, Ciutat de Mèxic, Berna i Nova York. El seu desenvolupament artístic es va desembolupar en gran part gràcies a la seva exposició de pintura moderna francesa, cultura asiàtica i budisme zen en particular. Les seves pintures dels anys 50 han evolucionat a través d’una sèrie d’etapes, començant amb abstraccions monocromàtiques, va seguir però en aquest cas donant importància al color i pintures obertes que presenten grans espais en blanc. Després del 1953 quan va pintar “Big Red” va ser inclòs en la exposició “Dotze Artistes” al Museu d’Art Modern, Nova York (1956), Francis va començar un augment ràpid a prominència internacional.

gran rojo
”Big Red” by Sam Francis

Francis va pintar grans murals pel Kunsthalle, Basel al 1958.

Entre 1960 i 1963 va crear diversers obres, incloent la “Blue Balls”. Aquesta serie va consistir en crear art fent predominar les formes blaves. Aquestes feines van referenciar el dolor que va resultar de la tuberculosi renal que va patir al 1961.

pelotas azules
“Blue Balls” by Sam Francis

Francis va tornar a Califòrnia durant el 1960 per tornar a pintar, però aquesta vegada a la ciutat de Los Angeles. Desprès va marxar a Tòquio on va viure de 1963 a 1964. Al 1965 Francis va començar una sèrie de pintures que van presentar grans àrees de tela oberta, color mínim i línia forta. La seva feina va evolucionar més enllà després de començar un anàlisi intensiu amb James Kirsch al 1971.

Els treballs d’en Francis dels anys 70 han estat basades en fotografies que reflexen l’aire fresc. Al 1973 i 1974 moltes de les pintures d’en Francis van presentar un reixat formal o matricial fet de la barreja de colors. Moltes d’aquestes feines matricials eren grans en escala arrivant a messurar vint peus.

Després de 1980 l’estructura formal del reixat va anar desapareixent gradualment de la feina d’en Francis, seguint extremadament actiu com a pintor, creant nombrosos aiguaforts o inclús monotípes.

Al 1984 Francis va fundar The Lapis Press amb l’objectiu de produir textos inusuals i oportuns.

lapis
Llibre The Lapis Press ”Divisiones en la tierra”

Durant el darrer any de la seva vida quan patia càncer de pròstata i incapaç de pintar amb la seva mà dreta després d’una caiguda, en una explosió final d’energia va utilitzar la seva mà esquerra per completar una sèrie de 150 pintures abans de morir. Va morir a la ciutat de Santa Mònica, California, i va ser enterrat a Olema, Califòrnia.

Els seus treballs han estat exhibits als Estats Units, arreu d’Europa i Àsia. Al 1991, va ser elegit per l’Acadèmia Nacional de Disseny com un membre de la asociació, i d’aquesta manera esdevenia un acadèmic.

Les pintures d’en Sam Francis es poden trobar a col·leccions de museu internacionals incloent-hi el Museu Metropolità d’Art, el Museu d’Art Modern de Nova York, el Kunstmuseum Basel a Suïssa, el Idemitsu Museu d’Arts a Tòquio i el Centre Pompidou-Musee Nacional d’Art Modern a París.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s