Josh Kirby

27 de novembre 1928 – 23 d’octubre 2001

Ronald William “Josh” Kirby va ser un artista comercial, nascut en Waterloo, a les afores de Liverpool, Merseyside, Anglaterra.

Josh Kirby va ser educat a l’Escola d’Art de la ciutat de Liverpool, on va adquirir el sobrenom de “Josh”, ja que el seu treball era comparable amb el de Sir Joshua Reynolds. A partir d’aquí, Kirby rares vegades va ser cridat pel seu veritable nom.

Es va graduar després de sis anys, el seu primer treball va ser per a un estudi d’art cinematogràfic, pintant retrats d’estels de cinema per a cartells publicitaris utilitzats en el metre de Londres. Al voltant de 1955 va començar a produir obres d’art per a portades de llibres que van des dels westerns a novel·les policials de no ficció, així com portades per a revistes de ciència ficció.

Kirby pintava cartells de pel·lícules, portades de llibres i revistes, creant un total de més de 400 pintures; la seva preferència era per a les obres de ciència ficció (per exemple, novel·les de Robert Silverberg i pròpies com “the Voyage of the Ayeguy”); el seu treball més conegut va ser en les portades de la sèrie “Mundodisco” de Terry Pratchett.

A la fi de 1980 ja tenia un nom establert en l’art de la fantasia, quan l’editorial “Corgi Books” li encarrega la portada del llibre El color de la màgia – una comissió que Josh va pensar seria per única vegada. Finalment Josh i Mundodisco es van fer inseparables, va anar l’encarregat de produir les portades de tots els llibres del Mundodisco publicats fins a la seva mort – més de 25 cobertes en total. Des de la mort de Kirby a l’octubre de 2001, les portades estan il·lustrades per Paul Kidby.

the-colour-of-magic-discworld-terry-pratchett-josh-kirby-book-cover_
”El color de la magia” portada realitzada per Josh Kirby

Terry Pratchett va dir sobre Kirby: “I only invented the Discworld. Josh created it.”1

En 1991, l’editorial independent “Paper Tiger Books” va publicar un àlbum gràfic d’una selecció de treballs comercials i privats de Kirby, titulat “In the Garden of Unearthly Delights” (una referència a la pintura de Hieronymus Bosch “The Garden of Earthly Delights” o “El jardí de les delícies”).

61NVW8B84EL
”El jardin de las delicias” portada realitzada per Josh Kirby

Això va ser seguit en 1999 per un altre àlbum gràfic titulat “A Cosmic Cornucòpia”, que inclou un extens text de David Langford i dos capítols dedicats al seu treball per a la sèrie “Mundodisco” de Terry Pratchett.

61363R5DX3L

També va ser l’autor dels cartells de pel·lícules com “Life of Brian” dels Monty Python, i “Star Wars Episodi VI: La Tornada del Jedi”. També va ser autor dels cartells d’altres llibres com  el joc de rol “Warhammer”.

000-339210
Prototip per la portada de la pel·lícula “Star Wars Episodi VI: La Tornada del Jedi”

La galeria d’art “Walker Art Gallery” de Liverpool, va realitzar una exhibició l’any 2007 titulada “Out of this World: the art of Josh Kirby” on es va exposar una selecció de les obres més representatives de Kirby.

Josh Kirby va morir el 23 d’octubre de 2001 a l’edat de 72 anys per causes naturals, mentre dormia a la seva casa en Shelfanger prop de Diss, en Norfolk. Anglaterra.

Estava pintant una nova addició a la seva obra mestra “the Voyage of the Ayeguy” abans de morir.

5473
Colecció de llibres “Mundodisco” de Terry Pratchett

Alexandre Llapart i Guillermo Marfà, UIC Barcelona School of Architecture.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s