Divendres Recomenació

Avui us deixem un recull de recomenacions per fer aquest cap de setmana! Fins dilluns!

ohb15_postal_generica_pagina_1

 

Festival 48h Open House | 24 i 25 d’octubre

El cap de setmana del 24 i 25 d’octubre arriba una nova edició del Festival 48h Open House. El lema del festival d’enguany és PERSONES, ARQUITECTURA, URBANISME, tres paraules que recullen i descriuen les relacions i els processos constructius de les ciutats.

La programació del 48h Open House BCN 2015 es desenvolupa en quatre ubicacions: a tots els districtes de Barcelona, a Vilassar de Dalt (per segona vegada), a Santa Coloma de Gramenet, (per tercera vegada consecutiva) i a Sant Joan Despí (per primera vegada, ja que és la ciutat convidada d’aquest 2015).

mercatdemercats2014-680x289

Mercat de Mercats | Avinguda de la Catedral , El Gòtic, Divendres 23 octubre  – Diumenge 25 octubre

Del 23 al 25 d’octubre, Mercats de Mercat reuneix 23 parades de mercats de tot Barcelona, 20 productors de proximitat i qualitat, 10 cellers de vins i caves de Catalunya, 14 bars i restaurants de mercat i de la ciutat, 20 xefs a l’aula gastronòmica, 14 més a la zona de tapes i 12 estrelles Michelin, a la plaça de la Catedral de Barcelona.

En aquesta edició s’estrena la iniciativa “País convidat” amb el cuiner peruà Gastón Acurio i la seva “Pandilla de la leche de tigre”, que participaran en directe tant a l’estand del Perú com a l’Aula Gastronòmica. També són novetat el “Producte estrella” i els “Artistes de Mercat”, o la zona de degustació Europa-Amèrica, que se sumen al programa d’activitats de l’Aula Gastronòmica i l’Aula de Tast, amb cuiners, ponents, professionals i experts de primera categoria.

Mercat de Mercats és una festa gastronòmica que trasllada el millor dels mercats de la ciutat al carrer per reivindicar la qualitat dels seus productes. Està organitzat per l’Institut Municipal de Mercats de l’Ajuntament de Barcelona, i en la darrera edició va reunir més de 265.000 visitants.

Més informació aquí.

QUESTIONes-04-1024x1024

ENCUENTRO NACIONAL E INTERNACIONAL FAB LABS

FAB CITY: Primer encuentro internacional de Fab Labs en torno a las ciudades productivas: la fabricación digital distribuida como estrategia de renovación urbana. Barcelona, Octubre de 2015, en el marco del festival de arquitectura EME3. Organizado por Fab Lab Barcelona y EME3.

En el marco de EME3, el Fab Lab Barcelona quiere recuperar esta discusión en torno al rol de la fabricación digital en la renovación urbana y el empoderamiento ciudadano, no solo en Barcelona sino a nivel global, para poder reflexionar y trabajar en torno a propuestas y acciones concretas para cada ciudad, basadas en el entorno local, pero conectadas en una red global. Antes, en la conferencia mundial de Fab Labs en Boston desde el 3 al 9 de Agosto, se discutirá el rol de los “policy makers” en el desarrollo de estrategias para ciudades productivas, y varios alcaldes asistirán para comprometer el desarrollo de redes locales de Fab Labs en ciudades, conectados a una red global. En Barcelona en Octubre, durante EME3, queremos llevar esta discusión a la base ciudadana y de los Fab Labs, abriendo la discusión que promete no terminar allí.

para más información aquí

carte_sin_sp-WEB-853x1024

IS ARCHITECTURE WORKING FOR YOU ? / ¿ LA ARQUITECTURA ESTÁ FUNCIONANDO PARA TI ? 

En esta 9ª edición, continuando al hilo de lo que hemos ido presentando anteriormente, planteamos la pregunta ¿la arquitectura está funcionando para ti? como punto de reflexión y debate sobre las nuevas formas de hacer arquitectura y su respuesta a la realidad actual.
De esta manera se ponen de manifiesto proyectos que funcionan tanto para el  arquitecto como para el usuario y se cuestionan los limites de una práctica que ha vivido una mutación importante en los últimos años.
Nos preguntamos donde está lo útil y funcional, pensando en adecuación para el usuario, y donde empieza el efecto de moda, donde se dejan de lado los intereses del usuario por los del creador.

9788425216060

Recomenació: La Arquitectura de la Ciudad  | Aldo Rossi

Aquest estudi, 50 anys despres de la seva primera redacció en 1966, és un dels textos programàtics més influents de la segona meitat del segle XX i encara avui conserva la seva vigència.
Per a Rossi, l’arquitectura és la clau de la interpretació correcta de la ciutat. La ‘ciència urbana’, que és com Rossi la crida a la urbanística, que es l’estudi de la ciutat com a arquitectura.
L’actitud polèmica de Rossi es planteja en dos aspectes. Primer, entendre l’arquitectura com un valor autònom, almenys en una determinada dimensió i revaloritzar l’obra singular i el monument com a element fonamental de la història de la ciutat i de la memòria col·lectiva. Per a Rossi, l’arquitectura segueix tenint una dimensió qualitativa que no pot hipotecar-se i que és essencial per comprendre el fet humà col·lectiu que és la ciutat.
En segon lloc, Rossi aborda en aquest llibre el problema de la formulació d’una teoria de l’arquitectura. En la línia d’altres autors, des del “iluminismo” fins a l’actualitat, pretén l’establiment d’un cos científic autònom que fon l’activitat de l’arquitectura, que permeti l’acumulació de les experiències, l’estudi ordenat dels problemes i un ensenyament sistemàtic.Aldo Rossi (Milà 1931-1997) va obtenir el títol d’arquitecte pel Politecnico de Milano en 1959. Va començar de molt jove a col·laborar com a redactor de la revista Casabella-Continuità, sota la direcció d’Ernesto Nathan Rogers, i va ser professor de Composició Arquitectònica en el Istituto Universitari Architettura de Venècia (IUAV). A principis de la dècada de 1960 va impartir classes en el Politecnico a Milano, la ETH de Zuric i diverses universitats d’Estats Units. Autor d’algunes obres emblemàtiques de l’arquitectura del segle XX, com el cementiri de Mòdena o el Teatre del Mondo, va ser el primer arquitecte italià a rebre el prestigiós premi Pritzker d’arquitectura l’any 1990. Com a autor i teòric de l’arquitectura, va publicar nombrosos articles, assajos i estudis en revistes i llibres, bona part dels quals es recullen en els seus llibres Per a una arquitectura de tendència

Recomenacions de #culturaesarq:

– Photogenic Festival 2015| diferents llocs, fins al Dissabte 24 octubre
– És_festival: Exposició col·lectiva de fotografia | Colmillo de Morsa , Vila de Gràcia, fins al Dissabte 31 octubre
– Michael Snow. Seqüències |Virreina Centre de la Imatge , fins al Diumenge 1 novembre
– Manolo Garcia. Temporada d’òpera | Sala Parés, fins al Dimarts 10 novembre
– Mathieu Pernot. Destrucción |galeria senda, fins al Dissabte 21 novembre 2015
– Cara a cara. El retrat a la Fundació Foto Colectania | Fundació Foto Colectania, fins al Dilluns 30 novembre
– Obsesión doméstica |Sala d’exposicions de Gas Natural Fenosa, fins al Divendres 12 febrer

Agenda del mes:

-Jornada del Patronat Municipal de l’Habitatge de Barcelona | COAC Dimarts 27 octubre
-Seminari “Arquitectura i Indústria: nous materials i espai interior” | COAC Dijous i divendres, 29 i 30 d’octubre
-La mirada il·lustrada. Museu Nacional i EINA: 26 reportatges gràfics del museu |del 1 al 30 de novembre al Espai educArt

-Sessions d’Urbanisme Comparat: Bèlgica |COAC, Dijous 12 novembre

 

Alexandre Llapart, equip cultura School of Architecture de UIC Barcelona.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s