Divendres REcomenació

Avui us recomenen per aquest cap de setmana:

arton8323

Tàpies. Col·lecció d’artista |Fundació Antoni Tàpies 12 de juny de 2015 – 10 gener de 2016

Tàpies. Col·lecció d’artista ofereix una mirada a una vintena d’obres d’art modern occidental i a una quarantena d’obres de Tàpies.
En termes generals, una col·lecció d’artista es constitueix a partir d’obres d’altre i d’obres de si mateix. Les obres d’altre provenen de dues fonts diferenciades: una, la més activa, és aquella constituïda pels objectes comprats; l’altra, més aviat passiva, la constitueixen les obres rebudes d’altres artistes, ja sigui per intercanvi, ja sigui per donació generosa. La col·lecció d’Antoni Tàpies no n’és una excepció. Iniciada a mitjans de la dècada de 1940, en paral·lel a la seva trajectòria professional, no serà fins a la dècada de 1960, coincidint amb la consolidació de la seva carrera artística, que la col·lecció prendrà volada.
Tàpies construeix una col·lecció de caràcter heterogeni, que inclou obres d’art occidental, així com manifestacions artístiques de l’Àfrica, l’Àsia i l’Oceania, mostres d’art popular i de malalts mentals, pel·lícules, fotografies i llibres de bibliòfil, una col·lecció que abraça un període històric ampli, de l’Egipte i la Mesopotàmia de l’antiguitat fins a l’art occidental del segle xx, de les primeres avantguardes al neoexpressionisme alemany. Aquesta col·lecció documenta els interessos, les afinitats i les ambicions de l’artista, i estableix una xarxa de relacions amb el seu treball, no tant en termes de mimetisme com d’inspiració comuna, en el sentit que Tàpies se sentia atret pels artistes que, com ell, volien crear un tipus d’art que anés més enllà del mer objecte decoratiu i que tingués la capacitat de fer pensar a l’espectador.
Més informació aquí.
521143957_1280
Extraordinàries! Col·leccions d’arts decoratives i arts d’autor (segles III-XX) | museu del disseny 

Aquesta exposició proposa un recorregut cronològic, del segle III al segle XX, entre les diverses col·leccions, conservades al museu, de ceràmica, teixits, mobiliari, vidres, miniatures, rellotges, paper pintats i altres objectes. Aquesta disposició destaca el valor de les col·leccions alhora que permet establir diferents relacions entre elles.
Al llarg del recorregut una trentena de peces singulars per diferents motius, que constitueixen un repàs sintètic i lliure de la història de les arts decoratives a Catalunya, hi estableixen un diàleg. D’altra banda, algunes de les col·leccions i les peces exposades han estat molts anys allunyades del públic.
En arribar al primer terç del segle XX, l’exposició s’introdueix en les anomenades arts d’autor, com el vidre, la ceràmica, l’esmalt i la joieria, creacions amb nom propi i majoritàriament d’artistes catalans.
Resultat de donacions i adquisicions a ciutadans, col·leccionistes i artistes, aquesta exposició esdevé així un homenatge al col·leccionisme que ha contribuït a configurar el gran patrimoni artístic de Barcelona.

Més informació aquí.

web_144

Pere Català i Pic, 100 anys de fotografia | COAC a partir del Dimecres 15 de juliol

El 15 de juliol a les 19.30h tindrà lloc un acte commemoratiu del Centenari dels inicis fotogràfics de Pere Català i Pic amb una conferència sobre la seva trajectòria professional a càrrec de:

Pilar Parcerisas (CoNCA), comissària de l’exposició “Pere Català i Pic. Fotografia i publicitat”
Bienve Moya, comissari de l’exposició “La festa vista per tres fotògrafs vallencs”
Pablo Giori, biògraf del fotògraf

Més informació aquí.
writing-diffraction

WRITING DIFFRACTION Obres de la col·lecció d’art contemporani de la Fundação Leal Rios | La Virreina Centre de la Imatge  fins 05.07

La Virreina Centre de la Imatge se suma a una nova edició del Festival LOOP Barcelona amb l’exposició Writing Diffraction – Obres de la col·lecció d’art contemporani de la Fundação Leal Rios.

La XIII edició del LOOP Barcelona, formada per LOOP Fair, Festival i Studies, articularà el seu programa al voltant de dos grans eixos transversals: What about collecting video art? i Beyond the Image: Sound.

En aquest context, la Fundação Leal Rios de Lisboa presenta a La Virreina Centre de la Imatge una exposició col·lectiva amb obres pertanyents a la seva col·lecció d’art contemporani, integrada en el focus que LOOP 2015 dedica al col·leccionisme de vídeo i a les pràctiques artístiques sonores relacionades amb la imatge en moviment.

Writing Diffraction – Obres de la col·lecció d’art contemporani de la Fundação Leal Rios aplega un conjunt de peces que plantegen diferents interrelacions entre allò sonor, la imatge en moviment, el llenguatge i el camp expandit de l’escultura contemporània. El projecte, comissariat pel director i curador de la Fundació, Miguel Leal Rios, inclou peces dels artistes Detanico Lain (Brasil), Francisco Tropa (Portugal), André Romão (Portugal) i Sophie Whettnall (Bèlgica).

Més informació aquí.

 

Agenda REcomenació

– exposició “19è FotoPres ‘la Caixa’. Nova imatge documental” | Caixa forum, del 8 de juliol al 18 d’octubre de 2015
– exposició Manel Esclusa. Homenatge a Man Ray | Fins al 19 setembre 2015
– exposició  Picasso – Dalí / Dalí – Picasso | Museu Picasso,  fins al 28 juny 2015
-Presentació del llibre “Invenciones. Nueva York vs Rem Koolhaas, Bernard Tschumi, Piranesi” | COAC Dimecres 1 de juliol
-Acte de cloenda de l’exposició “Bellvitge 50” | sala d’Actes del COAC Dilluns, 29 juny, 2015
-URBAN REGENERATION Enric Miralles/EMBT projectes 
1992-2022 | Fundació Enric Miralles fins al 30 setembre


Alexandre Martínez Llapart, UIC Barcelona School of Architecture

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s