Dilluns efemèride: James Stirling

Sir James Frazer Stirling (22 d’abri,1926- 25 de juny, 1992) va ser un arquitecte britànic. Entre els crítics i arquitectes ha sigut generalment reconegut com un dels arquitectes més importants i influents de la segona meitat del segle 20.

Va cursar els estudis en una escola local i algun temps després a la Universitat de Liverpool. Va passar tres anys treballant en l’estudi de Lyons, Israel i Ellis, després l’any 1956 va fundar el seu propi despatx al costat de James Gowan. El 1963 van dissoldre la societat, i des del 1971 va treballar amb Michael Wilford.

James Stirling (a la dereta) en la Staatsgalerie de Stuttgart en maig del 1984.

Els seus primers treballs van estar molt influïts per l’obra de Le Corbusier, com les millors de les seves creacions, entre elles la Universitat de Leicester (1959-1963) i la Biblioteca d’Història de Cambridge (1964-1967). Entre 1977 i 1983 va construir la Staatsgalerie (a Stuttgart) on va dur a terme temes clàssics des d’una òptica avantguardista. Els mateixos trets va presentar al Centre d’Arts de la Universitat de Cornell (1983-1988) i en l’ampliació de la Tate Gallery de Londres (1980-1986).

Com a reconeixement al seu treball, va ser premiat en molts països. Va rebre la Reial Medalla d’Or d’Arquitectura el 1980, i és nomenat sir en 1991. En 1981 li van concedir el Premi Pritzker d’Arquitectura.

James Stirling va morir a Londres el 25 juny 1992.

James Stirling, un referent de l’arquitectura de la segona meitat del segle XX.

El 1956, ell i James Gowan van fundar els seu propi despatx. El seu primer projecte construït – els “Flats at Ham Common'(1955-1958) – va ser considerat com una fita en el desenvolupament ‘ brutalista ‘ en l’arquitectura residencial, tot i que aquesta era una descripció que ells van rebutjar.El resultat més conegut de la col·laboració entre Stirling i Gowan és el Departament d’Enginyeria de la Universitat de Leicester (1959-1963), conegut pel seu caràcter tecnològic i geomètric, marcada per l’ús de tres de les  dimensions sobre la base de la projecció axonomètrica, vist ja sigui des de dalt (com un ocell) o per sota (a vista d’un cuc). El projecte va reunir Stirling amb una audiència global.

Al 1963, Stirling i Gowan es separen; Stirling llavors es va establir pel seu compte, portant amb si l’Auxiliar de l’Office Michael Wilford (que va proporcionar ajuda administrativa inavaluable i més tard es va convertir en un soci). A partir d’aquest moment la tasca de disseny, que prèviament havia estat compartida entre Stirling i Gowan, es va mantenir en gran mesura sota el control de Stirling. Assistits per ajudants seleccionats a mà, Stirling va supervisar dos projectes que va confirmar les seves credencials com un arquitecte britànic líder – la  Biblioteca d’Història de la Universitat de Cambridge i el bloc d’allotjament Florey Edifici a La Reina College, Oxford. També va completar un centre de formació per a Olivetti en Haslemere i els habitatges per a la Universitat de St Andrews.

Forest Ranger’s Lookout Station, 1949.
Forest Ranger’s Lookout Station, 1949.

Durant la dècada de 1970, el llenguatge arquitectònic de Stirling va començar a canviar a mesura que l’escala dels seus projectes es va mudar de petits (i no molt rentables) a molt grans. La seva arquitectura es va tornar més obertament neoclàssica, encara que va romandre profundament imbuït amb el seu poderos ”modernism” revisat. Això va produir una onada de projectes urbans de forma espectacular de recanvi, a gran escala, sobretot tres projectes de museus importants de Düsseldorf, Colònia i Stuttgart a Alemanya. Els projectes de la dècada de 1970 el mostren en el zenit del seu estil madur. Guanyar el concurs de disseny per a la Nova Galeria Estatal de Stuttgart, a Stuttgart, va carregar el seu concepte bàsic de gran abast amb un gran nombre d’atraccions arquitectòniques i al·lusions decoratives. Va arribar a ser vist com un exemple de la postmodernitat, una etiqueta que va rebre, però que ell mateix va rebutjar.

Com a part de l’expansió mundial de Stirling i Wilford, pràcticament a  principis de la dècada de 1970, l’empresa va completar quatre edificis significatius en els EUA, totes les estructures universitàries que exhibeixen respostes inventives als seus campus existents: una addició per a l’Escola de la Universitat Rice d’Arquitectura a Houston, Texas; el Museu Arthur M. Sackler de la Universitat de Harvard a Cambridge, Massachusetts; el Centre Schwartz de les Arts Escèniques de la Universitat de Cornell a Ithaca, Nova York; i la Biblioteca de Ciències Biològiques de la Universitat de Califòrnia, Irvine. Entre els projectes no realitzats als EUA, són seus els dissenys de la Universitat de Columbia i una proposta per la Sala de Concerts Walt Disney a Los Angeles.

James Stirling, A House From The Architect. Photo: Canadian Centre for Architecture

Al 1981, Stirling va ser guardonat amb el Premi Pritzker, Stirling va rebre una sèrie d’importants encàrrecs a Anglaterra – la Galeria Clore per a la col·lecció de Turner a la Tate Britain, Londres (1980-1987) .; la Tate Liverpool (1984, però des de llavors fortament alterat i ja no reconeixible com un projecte de Stirling), i nº1 Aus a Londres (1986, però va acabar pòstumament sense la seva entrada i per tant, no classificable com un edifici de Stirling). Aquest treball va revelar un interès particular en l’espai públic, i els significats que les façanes i en que la construcció de massa es pot assumir en un context urbà restringit.

Els últims edificis que es completaran amb el nom de Stirling eren una sèrie que comprèn la seu de Braun a Melsungen Alemanya, que es va completar el 1992. El complex Braun va ser aclamat per la crítica com el possible inici d’un canvi important en l’obra de Stirling (truncada per la seva mort ).

Engineering Faculty building, University of Leicester, 1963 (with James Gowan). Photo: Quintin Lake.

Al juny de 1992, Stirling se li va donar el títol de cavaller que ell va acceptar amb reticència, ja que mai havia considerat a si mateix un membre de l’establiment. Després de consultar amb Michael Wilford, va acceptar el premi amb l’argument que podria ajudar a la seva pràctica.

vintage bromide print. 1984. foto de Lord Snowdon

Obres més importants

Facultat d’Història de la Universitat de Cambridge
Escola d’Enginyeria de Leicester
Entrada principal a la Nova Galeria Estatal de Stuttgart
Escola d’Enginyeria, Universitat de Leicester, Leicester (Anglaterra)
Centre de Formació d’Olivetti, Haslemere (Anglaterra)
Facultat d’Història, Universitat de Cambridge, Cambridge (Anglaterra)
Ampliació de la Universitat Rice, Texas (EE. UU.)
Centre de Ciències Socials, Berlín (Alemanya)
Centre d’Arts Dramàtiques, Universitat Cornell, Ithaca (Nova York) (EUA)
Escola Politècnica Temasek, Singapur
Ampliació del Museu Tate Gallery, Liverpool (Anglaterra)
Edifici Annex al Museu Fogg, Universitat de Harvard, Boston (EUA)
Complex Residencial Runcorn New Town, Runcorn New Town (Anglaterra)
Nova Galeria Estatal, Stuttgart (Alemanya)
Escola Superior Universitària, Singapur
Fàbrica de productes mèdics de B. Braun, Melsungen (Alemanya)

Alexandre Martínez Llapart, Equip cultura ESARQ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s