Divendres Recomenació

Avui us deixem amb unes bones propostes per aquest cap de setmana! 25 anys de la Fundació Tàpies, Gabriel Casas. Fotografia, informació i modernitat, Unseen. Jessica Lange i 5 exposicions d’arquitectura!

2-Fundacio-Antoni-Tapies-fachada-600x434

25 anys de la Fundació Tàpies. Cap de setmana de portes obertes

La Fundació Antoni Tàpies va ser creada el 1984 per l’artista Antoni Tàpies per de promoure l’estudi i el coneixement de l’art modern i contemporani. El juny de 1990, ara fa 25 anys, la Fundació instal·lava la seu a l’antiga editorial Montaner i Simon.
 La Tàpies ha programat un seguit d’activitats per celebrar l’aniversari. El tret de sortida el donarà el cap de setmana de portes obertes a la Fundació; hi haurà visites guiades gratuïtes a l’exposició ‘Tàpies. Col·lecció d’artista’ (ds. i dg., 17 i 18 h, places limitades), activitats infantils i familiars (ds. i dg., 12 h, places limitades) i l’itinerari modernista dedicat a l’arquitecte Domènech i Montaner (ds. 11 h, inscripció prèvia a reserves@ftapies.com).

Cada primer diumenge de mes, la Fundació obrirà portes de forma gratuïta; igualment, les persones que compleixin 25 anys el 2015 podran accedir gratuïtament a la Fundació presentant el seu carnet d’identitat a recepció.

Gabriel Casas. Fotografia, informació i modernitat, 1929-1939 | MNAC

Gabriel Casas va ser un dels fotògrafs del nostre país més importants del període d’entreguerres. Va ser dels primers en adoptar el llenguatge fotogràfic de la Nova Visió, el moviment d’arrel alemanya que va revolucionar el camp de la fotografia amb l’ús d’enquadraments sorprenents, plànols picats i contrapicats, contrastos de llums i formes, fotomuntatges…

L’exposició reuneix 120 imatges d’un dels moments més importants en la producció del fotògraf: des de la inauguració de l’Exposició Internacional de Barcelona, el 1929, fins al final de la Guerra Civil espanyola, el 1939. A través d’un recorregut visual, s’explora la relació de Gabriel Casas amb la Nova Fotografia, amb els temes de la modernitat i amb les preocupacions socials i polítiques del seu temps.

Més informació aquí.

image

Unseen. Jessica Lange |  Arts Santa Mònica, El Raval fins al Diumenge 28 juny 2015

El 1967, Jessica Lange obté una beca de la Universitat de Minnesota per estudiar fotografia, però els avatars de la vida estudiantil la duen a Espanya i a París, on decideix donar preferència a l’art dramàtic abans que a la pràctica fotogràfica. És aleshores que comença la seva carrera com a actriu, que la porta a convertir-se en protagonista de pel·lícules emblemàtiques i a rebre dos Oscar com a millor actriu per les seves actuacions a ‘Tootsie’, el 1983 i a ‘Blue Sky’, el 1995.

No serà però fins més endavant, a primers anys 90 (quan Sam Shepard li regala una ‘Leica’ M6), que Jessica Lange reprengui la seva activitat fotogràfica. Enregistra les seves imatges en el decurs dels seus viatges: Estats Units, França, Finlàndia i Itàlia són alguns dels països que recorre, tot i demostrar una especial predilecció per Mèxic ‘per les seves llums i les seves grans nits’, com ella mateixa destaca.

Aquesta exposició, reuneix 134 fotografies realitzades els darrers vint anys. S’articula en dues sèries: ‘Things I see’ i ‘Mexico, on scene’. Gran part d’aquestes fotografies no han estat mai exposades i es presentaran per primer cop.

Més informació aquí.

5 exposicions d’arquitectura 

Al CaixaForum, l’exposició dedicada a Alvar Aalto, l’arquitecte finlandès reconegut per les seves obres civils, però també pels seus mobles emblemàtics; la mostra coincideix amb la proposta ‘Pis(o) Pilot(o)’, al CCCB, que explora els problemes d’habitatge que comparteixen Barcelona i Medellín. L’arquitectura local (i global) dels RCR, i els nous horitzons constructius a partir de l’obra de Jujol completen una llista d’exposicions dedicades a la disciplina.

Alvar Aalto. 1898-1976. Arquitectura orgànica, art i disseny

Retrospectiva dedicada a l’arquitecte finlandès, anomenat “el mag del nord”. La coproducció entre el Museu Alvar Aalto i el Vitra Design Museu presenta els edificis i els dissenys més representatius i revela nombrosos aspectes nous de la seva producció (maquetes i dibuixos originals, mobles, làmpades i objectes decoratius en vidre) i explora la intensa relació de l’arquitecte amb els noms de les avantguardes artístiques, com Alexander Calder, Jean Arp i Moholy-Nagy.

Pis(o) Pilot(o)

Més enllà de les seves diferències, Medellín i Barcelona són ciutats de dimensions equiparables, i com tantes altres ciutats del món, les dues encara tenen pendent l’assignatura urgent de garantir el dret a l’habitatge. ‘Pis(o) Pilot(o)’ és una exposició centrada en la reflexió al voltant de l’habitatge. L’objectiu principal és el desenvolupament de propostes que donin resposta als reptes de l’habitatge i la seva relació amb l’espai públic a escala global mitjançant la selecció de dos contextos concrets, les dues ciutats protagonistes: Barcelona i Medellín.

RCR Arquitectes. Creativitat compartida

La mostra ofereix un recorregut pels 25 anys de trajectòria de l’estudi RCR Arquitectes. Creat el 1987 i integrat per Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta, RCR destaca per l’aposta que fa per la recerca d’una arquitectura en harmonia amb l’entorn. La trajectòria d’RCR Arquitectes es vincula als paisatges de la Garrotxa, les pedres volcàniques, els boscos, la llum de la comarca, la proximitat amb els artesans i els industrials, i aquestes arrels es manifesten més enllà de les seves fronteres.

Arquitectures empeltades/Grafting architecture

Aquesta exposició, que Catalunya va presentar a la Biennal de Venècia d’Arquitectura i que ara es pot veure a Fabra i Coats – Centre d’Art Contemporani, té com a objectiu reconèixer, valorar i reformular l’especificitat de les arquitectures locals en contrast amb l’arquitectura global i franquiciada imperant els darrers anys, mostrant exemples d’una manera de fer que sap actualitzar una tradició viva, projectant-la cap al futur.   El punt de partida d’aquest projecte és la casa Bofarull (1913-1933), una de les obres cabdals de Josep Maria Jujol (1879-1949).

RCR Arquitectes: Papers

Exposició que, mitjançant la mostra de dibuixos, esbossos i papers diversos, i els encaixos constructius anomenats per ells exfoliacions, té com a objectiu donar a conèixer el treball i el procés creatiu de RCR Arquitectes des d’un punt de vista singular, atès que no considera els seus edificis acabats, sinó la manera de treballar i els processos creatius que caracteritzen la seva original obra arquitectònica

Agenda de la setmana

-Dissabte 13 juny 2015 – Diumenge 14 juny 2015  Demanoenmano mercat d’objectes de segona mà.
-Dilluns, 15 juny, 2015. Quarta sessió de l’any d’Ecumenòpolis, el cicle de cinema i ciutat del COAC.
-Dimecres, 17 juny, 2015. Conferència de  l’estudi Arquitectura-G a la Sala d’Actes de plaça Nova
-Aquest cap de setmana. Nits al Castell de Montjuïc: A contra blues

Alexandre Martínez Llapart, Equip cultura ESARQ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s