Dilluns efemèride: Rafael de La-Hoz Arderius

Rafael de La-Hoz Arderius (Madrid, 9 octubre de 1924 – ibídem, 13 d juny de 2000) va ser un arquitecte espanyol, director de l’estudi Rafael de La-Hoz, Arquitectos, un dels impulsors de la modernització de l’arquitectura espanyola.

Arquitecte per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Madrid l’any 1951, el 1955 completa els seus estudis al Massachussets Institute of Technology. El 1971 crea i impulsa la realització de les Normes Tecnològiques de l’Edificació. De 1981 a 1985 és President de Unió Internacional d’Arquitectes. En 1990 és nomenat acadèmic de la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando.

Al llarg de la seva trajectòria professional obté premis tan destacats com el Premi Nacional d’Arquitectura, l’any 1956, pel Col·legi Major Aquinas; el VI Premi Antonio Camuñas d’Arquitectura, el 1995 i, l’any 2000, la Medalla d’Or de l’Arquitectura.

Edificio de la Cámara de Comercio de Córdoba 1952

Va passar la seva infància a Còrdova -ciutat en la qual desenvoluparia també la seva primera etapa professional-. Apassionat de les matemàtiques, la formació que va rebre en EUA va deixar un pòsit de preocupació constant per la construcció i la tècnica; des de la Direcció General d’Arquitectura va crear i va impulsar la realització de les Normes Tecnològiques de l’Edificació.

Colegio Mayor Aquinas (1957) Madrid (Madrid)

Partícip d’una generació preocupada per superar el retard d’Espanya, la seva primera obra va ser una botiga de modes per Vogue a Còrdova (1951). Al costat de José María García de Parets va projectar la Edifici de la Cambra de Comerç de Còrdova i el Col·legi Major Aquinas a Madrid (1953-1957), un bloc lleuger i trencat pel qual rebrien el Premi Nacional d’Arquitectura el 1956.

Palacio de Congresos Costa del Sol (1968) Torremolinos (Andalucía)

Cap a mitjans dels seixanta, el seu estudi cordovès treballa a tot Andalusia amb realitzacions com l’Edifici de la fàbrica de cerveses L’Àguila (Còrdova), el Palau de Congressos de Torremolinos, l’hospital Provincial de Còrdova, la seu del Col·legi de Metges de Sevilla o el col·legi de les Teresianes de Còrdova. En els anys setanta, i ja a Madrid, va projectar l’ampliació del Ministeri de Marina i l’edifici del Banc Coca (actualment del despatx d’advocats Pérez-Llorca) al Passeig de la Castellana; a la dècada dels vuitanta corresponen la seu de l’Imserso o el Centre Nacional de Telefónica a Madrid, realitzats amb la col·laboració del seu fill, Rafael de la Hoz Castanys.

Se li deu el descobriment i estudi de l’anomenada proporció cordovesa, relacionada en les matemàtiques i l’art amb la més coneguda “proporció àuria”.

Premis

Premio Nacional de Arquitectura (1956)
Premio Antonio Camuñas de Arquitectura (1995)
Medalla de Oro de Arquitectura (2000)

Obres destacades

Colegio Mayor Aquinas (Madrid)
Cámara de Comercio de Córdoba
Fábrica de El Águila (Córdoba)
Palacio de Congresos de Torremolinos
Hospital Provincial de Córdoba
Ampliación del Ministerio de Marina (Madrid)
Edificio del Banco Coca
Sede del Imserso de la Avenida de la Ilustración (Madrid)

Alexandre Martínez Llapart, Equip cultura ESARQ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s