Presentació Urbanística II 16.01.15

El passat divendres 16 de gener van ser les presentacions i jury final dels treballs dels alumnes de l’assignatura d’urbanime II.

Aquest jurat convidat extern va comptar amb en Joaquim Calafí (Director Tècnic del Consorci del Besòs) i la Glòria Viladrich (Cap de Territori de l’Ajuntament de Sant Adrià del Besòs).

Enguany l’exercici del taller B consistia a plantejar un projecte per a la transformació urbana del front marítim de Sant Adrià del Besòs amb l’objectiu d’integrar-ho en un entorn que gradualment ha anat abandonant la seva condició perifèrica i el seu passat industrial, a força de recuperar la qualitat d’elements d’alt valor paisatgístic i ambiental (riu i platges), així com la introducció d’usos residencials, comercials i d’oci (activitats esportives i restauració) en substitució dels industrials.

Es tracta d’un àmbit d’unes 28 ha, situat entre el casc urbà d’aquesta població i la platja, que constitueix al seu torn un dels últims espais per transformar del litoral de passat industrial de l’àrea metropolitana de Barcelona.

Es tracta doncs d’un espai singular, no només per la seva posició enfront del mar, sinó perquè ademés limita amb la desembocadura del riu Besòs, que ,juntament amb el Llobregat, constitueixen els dos únics corredors fluvials que arriben des de l’interior de Catalunya fins al pla de Barcelona. Cal afegir una tercera singularitat: la presència de les Tres Xemeneies, la central tèrmica que va deixar de funcionar al 2011, i que els seus 200 metres d’alçada fan d’aquest conjunt l’edifici més alt de Barcelona i rodalies.

Ademés aquest taller d’urbanisme de tercer curs de l’ESARQ, dirigit pels professors Carmen Mendoza, Marta Benages, David Martínez i Joan Solà i  coordinat pel professor Jordi Sutrías  ha  disposat de la col·laboració de dues prestigioses universitats alemanyes.

Els estudiants d’Arquitectura de la MSA  han treballat concretament en un projecte, un museu a l’edifici de les tres xemeneies que s’incorpora en l’entorn del front marítim de Sant Adrià de Besòs.

D’altra banda, els estudiants de la TU Darmstadt han treballat en un projecte amb un programa molt similar al dels estudiants de l’ESARQ: una proposta d’ordenació urbanística a partir dels paràmetres que l’Ajuntament de Barcelona té entre mans.

Alexandre Martínez Llapart, Equip Cultura ESARQ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s