Divendres REcomanació: Nadal

 

Avui és l’ultim post de l’any. Tornarem el 12 de gener amb més i millor. Bones festes a tothom!

Del món al museu. Disseny de producte, patrimoni cultural, Disseny gràfic: d’ofici a professió (1940-1980), Gènesi, Sebastião Salgado, Per Nadal, Tallers de construcció a Plaça Nova, Jugar a fer d’arquitectes,  La Bellesa Captiva : Petits tresors del Museu del Prado, Taula rodona “L’herència de Coderch”, Festival de Fanals Xinesos al Parc del Fòrum, EL LISSITZKY. L’experiència de la totalitat,

 

Del món al museu. Disseny de producte, patrimoni cultural
Cadira BKF, 1938 Grupo Austral © Estudio Rafael Vargas

 Del món al museu. Disseny de producte, patrimoni cultural  | Museu del Disseny de Barcelona

El disseny de producte és un dels nostres grans patrimonis culturals. Perquè quan posem la mirada en Barcelona o en Catalunya, ara o d’aquí a uns anys, només podrem entendre com vam viure si coneixem aquells objectes que vam tenir al nostre costat, alguns d’ells avui patrimoni del Museu.

Com és, doncs, que uns determinats objectes i no d’altres passen a formar part de la col·lecció del Museu? Cadascuna de les peces exposades són considerades una mostra representativa del disseny del seu temps, de les diverses aportacions materials i tècniques proposades pels seus autors, així com del seu ressò sociocultural.

 

Disseny gràfic d’ofici a professió (1940-1980)
Cartell Indústria y Arquitectura 2a Exposición. 1954. Ricard Giralt Miracle.

Disseny gràfic: d’ofici a professió (1940-1980) | Museu del Disseny de Barcelona

Aquesta exposició està dedicada a la generació que, com indica el títol, va impulsar el pas d’ofici a professió del que ja coneixem, des de fa dècades, com a disseny gràfic. És a dir, explica com els creadors, just acabada la Guerra Civil —els anomenats cartellistes o dibuixants publicitaris—, van fer el salt cap a la professionalització, van assolir una nova consideració com a grafistes, i més endavant van esdevenir dissenyadors gràfics.

La tradició gràfica autòctona més les influències estrangeres, tant del món suís com francès i anglosaxó, van donar pas a unes produccions no sols rellevants des de l’òptica gràfica —del text i de la imatge—, sinó també referents d’una època i d’una cultura.

 

Gènesi, Sebastião Salgado
© Sebastião Salgado

Gènesi, Sebastião Salgado | fins el 8 de febrer al CaixaForum 

Amb el projecte Gènesi, Sebastião Salgado busca els orígens del món i del planeta que habitem. Un món que ha evolucionat durant milers d’anys abans de veure’s enfrontat al ritme de la vida moderna.

Aquesta exposició presenta fotografies de paisatges, animals i persones allunyades del món modern: regions vastes i remotes, intactes i en silenci, on la natura continua regnant. Espais on ens poden nodrir de l’esplendor de les regions polars, els boscos i les sabanes tropicals, els deserts abrasadors, les muntanyes dominades per glaceres i les illes solitàries. Un mosaic increïble on la natura s’expressa en tota la seva grandesa.

Les fotografies de Gènesi aspiren a revelar aquesta bellesa i representen un homenatge a la fragilitat d’un planeta que tots tenim el deure de protegir.

 

Per Nadal, Tallers de construcció a Plaça Nova
Tallers de construcció a Plaça Nova

Per Nadal, Tallers de construcció a Plaça Nova |  29 i 30 de desembre

L’espai Arquitectes del COAC acull els tallers de construcció amb Kapla per a infants a partir de 6 anys, amb els quals el Col·legi torna, un any més, a obrir els seus espais amb activitats per als infants durant les festes nadalenques.

El Kapla és un joc pedagògic que té com a base peces rectangulars de fusta, totes de la mateixa mida, a través de les quals es poden construir figures molt diferents. El 29 de desembre es reproduiarn “Claustres i Places de BCN” i el 30 de desembre construirem “L’Eixample i torres de BCN”.

Per més informació cliqueu aquí.

 

Jugar a fer d'arquitectes
Jugar a fer d’arquitectes

Jugar a fer d’arquitectes |  29, 30 i 31 de desembre 

La Delegació d’Osona celebra el Nadal i organitza per a tots els nens i nenes una activitat per jugar fent jocs de construccions amb peces de LEGO.

‘Petits arquitectes’ es farà els dies 29, 30 i 31 de desembre de 10 a 13 h a la Delegació d’Osona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya.

Per més informació cliqueu aquí.

 

La Bellesa Captiva

 La Bellesa Captiva : Petits tresors del Museu del Prado | Fins 5 de gener  al CaixaForum 

L’Obra Social “la Caixa”, en col·laboració amb el Museo Nacional del Prado, presenta aquesta exposició, que analitza les obres de petit format de la col·lecció del Museu i resumeix el ric conjunt de la seva pintura i escultura més íntimes.

Ordenades de forma cronològica, tracen un recorregut intens per la història de l’art que relata la singularitat del Museu i l’excel·lència dels seus grans artistes, des de finals del segle XIV i començament del XV fins a Goya i el segle XIX amb Fortuny. El resultat és un resum de les col·leccions del Prado i dels orígens de l’art d’aquest gènere en tots els seus suports, també amb alguns exemples escultòrics, que permetrà a l’espectador admirar cada obra en les millors condicions de proximitat i recolliment o tenir l’oportunitat de trobar-se amb altres que només s’han mostrat comptades vegades.

 

Visions sobre Coderch

Taula rodona “L’herència de Coderch” amb Jordi Badia, Josep Llinàs, Octavio Mestre, Jaume Prat i Elina Vilá | 13 de gener al MINIM

MINIM va presentar l’exposició “La Herencia de Coderch”, que  inaugurada el passat  26 de novembre de 2014. L’exposició desvetllara l’últim projecte en què va treballar José Antonio Coderch i de Sentmenat, i que considerava el seu llegat com a arquitecte.

L’exposició és part d’un homenatge que inclou també la presentació de la pel·lícula “Recordando a Coderch”, dirigida per Poldo Pomés, un retrat coral en la veu de quins el van conèixer. A més, es recrearà un interior del arquitecte, amb un acostament a Coderch com a ésser humà a través de la seva música, fotografia i aficions.

El propoer 13 de gener hi haurà la  projecció del film “Recordando a Coderch” de Poldo Pomés i posteriorment una taula rodona “L’Herència de Coderch, el projecte”. Amb Jordi Badia, Josep Llinàs, Octavio Mestre, Jaume Prat i Elina Vilá. Modera Pati Núñez.

Per més informació cliqueu aquí.

 Festival de Fanals Xinesos al Parc del Fòrum

Festival de Fanals Xinesos al Parc del Fòrum | a partir del 18 de desembre al Fòrum

El Festival de Fanals Xinesos, un atractiu recorregut en el qual es podran contemplar els tradicionals fanals xinesos bellament dissenyats i meticulosament elaborats.

La mostra està íntegrament elaborada a la Xina i totes les figures s’han traslladat en vaixell fins a Barcelona. L’exposició ocupa una superfície de 9.000 metres quadrats al Parc del Fòrum. Els fanals estan construïts amb estructures metàl·liques i coberts amb seda multicolor d’origen xinès. Les bombetes del seu interior són LED d’estalvi d’energia.

 

retrat Lissitzky
retrat de Lissitzky

EL LISSITZKY. L’experiència de la totalitat | fins el 15 de gener a la Pedrera

La Fundació Catalunya-La Pedrera presenta l’obra d’un dels artistes més influents, experimentals i controvertits del primer terç del segle passat, El Lissitzky, que va treballar amb els soviets i amb els avantguardistes europeus als anys vint i com a propagandista del règim estalinista als anys trenta.

Pintor, dissenyador, arquitecte i fotògraf, Eliezer (Lazar) Màrkovitx Lissitzky (Potxinok, Smolensk, 1890 – Moscou, 1941), més conegut com El Lissitzky, és un dels creadors més compromesos en la recerca d’un nou art per a l’«home nou» sorgit de la Revolució d’Octubre. Tota la seva carrera es va guiar per la creença que l’artista podia ser un agent del canvi social.

L’exposició «El Lissitzky. L’experiència de la totalitat» reuneix una acurada selecció de més d’un centenar d’obres —entre pintura, dibuix, gravat, fotografia i disseny, tant gràfic com tipogràfic, així com arquitectura i disseny d’exposicions—, que permeten traçar un recorregut per totes les facetes creatives d’aquest artista, que ha esdevingut un referent en la creació contemporània.

 

Bones festes a tothom i Feliç any nou!

Alexandre Martínez Llapart, Equip Cultura ESARQ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s