Dilluns efemèride: Oscar Niemeyer

Ricardo Moraes

Avui es celebra els 107 anys del naixement de l’arquitecte brasiler Oscar Niemeyer, considerat un dels personatges més influents de l’arquitectura moderna internacional . Seguidor i gran promotor de les idees de Le Corbusier, és considerat un dels personatges més influents de l’arquitectura moderna internacional. Va ser pioner en l’exploració de les possibilitats constructives i plàstiques del formigó armat.

06-oscar-niemeyer-superJumbo-1024x919

Dins dels seus principals projectes arquitectònics destaca la construcció de Brasília com a nova capital del seu país durant els anys 1960. Niemeyer va ser el principal responsable d’alguns icònics edificis públics de la ciutat , com el Congrés Nacional del Brasil , la Catedral de Brasília , el Palau de Planalto i el Palácio dóna Alvorada . Va ser també un dels principals responsables de l’equip que va dissenyar la seu de l’Organització de les Nacions Unides a Nova York .

 

Us deixem un recull d’algunes de les seves obres:

Panteão_da_Pátria_Tancredo_Neves

Panteó de Brasília

El Panteó de la Pàtria,  té forma de colom i  va inaugurat el 1986. Entre altres coses  protegeix al Llibre dels Herois de la Pàtria, mateix que narra la història dels que han lluitat per la unitat de la nació.

Catedral_metropol

Catedral de Brasília
Acabada al 1970, es tracta de la catedral metropolitana de la ciutat de Brasília. Una enorme estructura hiperboloide de seccions asimètriques construïda sobre formigó i el sostre de vidre sembla obrir-se al cel.

Palácio_do_Planalto_panorama

Palau Planalto
Seu del poder executiu del Govern Federal brasiler, l’edifici va començar a construir-se al 1958 com a part del projecte de Niemeyer a Brasília. Consta de quatre pisos d’alçada i té una superfície de 36.000 m². La seva idea era projectar una imatge de simplicitat i modernitat utilitzant línies i ones per compondre les columnes i estructures exteriors.

link_250_580

Museu d’Art Contemporani de Niterói
Realitzada per Niemeyer als 100 anys d’edat, el museu es va aixecar a la ciutat de Niterói i és una de les seves senyes d’identitat. L’edifici te 16 metres d’alt i una cúpula amb un diàmetre de 50 metres amb tres pisos.

1280px-Congresso_do_Brasil

Congrés Nacional brasiler
L’obra, inaugurada el 1960, va significar la transferència de la capitania de Rio de Janeiro a Brasília. Seu del poder legislatiu federal al Brasil, l’estructura està composta per dues semiesferes als costats (Senat i Cambra de Diputats) al costat de dues torres d’oficines.

United_Nations_HQ_-_New_York_City

Seu de les Nacions Unides a Nova York
Niemeyer va participar al costat d’un prestigiós grup d’arquitectes (entre ells Le Corbusier) en l’elaboració del projecte de l’edifici principal de les Nacions Unides a la ciutat de Nova York el 1952.

 Documental  ”La vida es un soplo”

Us recomanem el documental ”La vida es un soplo” (a vida é um sopro). Fet l’any 2007 i realitzat pel brasiler Fabiano Maciel, mostra una mica més l’esperit de la seva obra i quines són les idees que van moure la realització d’aquesta arquitectura única, moltes vegades menyspreada, i altres lloada. Un documental que parla de l’home i la seva passió.

 

Alexandre Martínez  Llapart, Equip Cultura ESARQ

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s