Dilluns Efeméride

Enric Miralles

.
.

El 12 de febrer Enric Miralles faria 59 anys. Va morir quan estava realitzant els encàrrecs més grans i que tindrien més repercussió dels que havia realitzat fins aleshores. Ell no els va poder finalitzar, els va deixar en procés, allò que tant disfrutava. Repetir, dibuixar, interioritzar, oblidar, repetir, dialogar, observar i tornar a repetir. Miralles es sentia bé en aquest estat de no finalització d’un projecte, sempre obert a noves mirades i reinterpretacions.

“ Com si la construcció no fos el moment final del procés de treball, sino un mes dels instants inconnexes que sempre estan demanant una nova resposta. Refer a cada instant de treball. És un material idèntic que demana ser mostrat de diferents formes per fer-lo actual al pensament de cada moment… Moment idèntic entre construir i destruir…La construcció ofereix peces trobades…No es sap cap a on es mou el temps. Aquesta indecisió sobre el temps s’uneix al temps propi del treball manual ” El Croquis 1991

Us deixen tres d’aquests projectes no finalitzats, que altres van continuar.

Mercat de Santa Caterina

© Planta coberta del Mercat de Santa Caterina.
© Planta coberta del Mercat de Santa Caterina.

“ Ciutat Vella a diferència d’altres districtes de Barcelona és una ciutat completa… Potser aquesta sigui la qualitat més clara dels centres històrics…El primer equívoc és que es pugui parlar de nou i vell. La forma construïda té una complexa relació amb el temps. Així doncs les noves construccions es sobreposen a les existents. Es mesclen, es confonen per fer aparèixer en aquell lloc en les seves millors qualitats ” El Croquis 2009

Parlament d’Edimburg

© Façana Parlament d'Edimburg
© Façana Parlament d’Edimburg

“ El Parlament es reuneix a la terra… Escòcia és una terra…no una sèrie de ciutats. El Parlament hauria de ser capaç de reflectir la terra que representa. El terreny obert. Aquesta imatge és crucial per comprendre les possibilitats del terreny.” El Croquis 2009

Biblioteca de Palafolls

© Plantes Biblioteca de Palafolls
© Plantes Biblioteca de Palafolls

“ Uns llibre i un somni… l’edifici és una construcció qualsevol en un jardí… No guarda cap record del caràcter institucional de les biblioteques. Són uns murs que potser estaven en aquell lloc. Hem intentat a través de diferents camins donar a la biblioteca un tipus de gravetat de laberint.” El Croquis 2009.

Jaume Nart Parés, Equip Cultura i Publicacions ESARQ-UIC

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s