Divendre REcomanació

15.11.13

Martin Rauch, La Muntanya Màgica, Espai públic i Territori

Personatge: Martin Rauch és un artista mundialment conegut per les seves construccions de terra mitjançant la tècnica del tapial. El tapial es defineix com terra amassada i trepitjada en un encofrat per formar murs monolítics. Rauch s’ha convertit en un referent i innovador d’aquesta tècnica. Les seves constrccions son referents en aquest camp. Destaca la Capella de la Reconciliació a Berlín. El primer edifici públic amb estructura portant de terra en els últims 150 anys a Alemanya. Rauch conegueix donar als murs unes textures i colors que varien en funció del premsat, colorants i additius que usa. En el seu afany en investigar i dignificar la tècnica, Rauch està industrialitzant sistemes desde la seva pròpia empresa.
Casa Rauch
A l’ESARQ tenim la sort de comptar amb dos especialistes en aquest tipus de construccions. Imparteixen l’assignatura de Cooperació II: Sandra Bestraten i Emilio Hormías.

Exposició: La muntanya Màgica, de Lua Coderch. Fundació Joan Miró: “Antigament es deia que Barcelona s’havia construït íntegrament amb pedra de Montjuïc. D’aquí que es cregués que la muntanya tenia una capacitat infinita per regenerar-se. Avui en dia, però, aquesta capacitat s’ha transformat en la virtut de produir els significats que la ciutat ha requerit per desplegar-se. Amb l’Exposició Internacional, els Jocs Olímpics, el projecte de l’Esplanada dels Museus, la Font Màgica, el Pavelló Mies van der Rohe, la muntanya s’ha demostrat com un recurs inesgotable a l’hora de produir la ciutat pel que fa al discurs i l’imaginari.” Text extret de la web de la Fundició Miró.

Entrevista a Lua Coderch (Vimeo)

Arqueologia preventiva presenta un seguit de rutes que porten cap a diferents indrets des d’on s’interpel·la a la memòria col·lectiva. Més que investigacions sobre el passat, els projectes d’Oriol Vilanova, Lúa Coderch, Lola Lasurt, Antonio Gagliano i LaFundició organitzen un seguit de desplaçaments per la capa superficial de la memòria, per les formes que l’exercici d’historiar pren en el temps present”

Mini-guia didàctica: “Claves Para Proyectar Espacios Públicos Confortables. Indicador del confort en el espacio público”. Els arquitectes Enrique Mínguez Martínez, Pablo Martí Ciriquián, María Vera Moure ens resumeixen en poques pàgines com disenyar l’espai públic. Una eina excelent pels alumnes d’arquitectura alhora d’afrontar el diseny de l’entorn dels edificis que projecten.

Pàgina web: Territori Scot. “L’objectiu de l’Observatori és donar a conèixer amb rigor i objectivitat els plans i els projectes que defineixen el futur del territori i el debat públic sobre el model territorial, i facilitar alhora informació assequible adreçada a estudiosos, polítics, tècnics i a la ciutadania en general. Les temàtiques analitzades engloben el medi ambient, les infraestructures, els plans i projectes urbanístics i la política territorial.”

 Jaume Nart, Equipo Publicaciones ESARQ-UIC

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s