La ESARQ participa al BCN Re.set

imatge-principal
.

Des de principis de curs un grup d’estudiants de la universitat coordinants per Vicenç Sarrablo i els arquitectes Marta García-Orte, Eva Damiá i Jaime Batlle en col·laboració amb el despatx Suïs Urban Think Tank (UTT) estan realitzant un projecte d’arquitectura efímera que formarà part d’els actes commemoratius del III Centenari de 1714. Aquest projecte està emmarcat dins d’un total de set instal·lacions repartides per punts emblemàtics del casc antic de Barcelona, BCN RE.SET Circuit d’arquitectura efímera al carrer. Les set instal·lacions estan guiades per Benedetta Tagliabue (EMBT/Fundació Enric Miralles) i Àlex Ollé (La Fura dels Baus) que realitzaran la instal·lació principal al Parc de la Ciutadella. Les altres sis instal·lacions seran realitzades per sis despatxos internacionals en col·laboració amb les principals escoles d’arquitectura i disseny de Barcelona, tots sota un lema i tema diferent.

Com molts de vosaltres sabreu aquest any farà tres segles dels fets de 1714. Durant aquests tres cents anys s’ha anat forjant una imatge i un ideari dels valors que van encarnar els ciutadans barcelonins, i per extensió els catalans, durant tot el setge. Precisament aquests valors  són els que es volen commemorar durant aquest any. Des de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona s’han programat un seguit d’activitats articulades en set eixos: Actes institucionals, Cultura, Economia, Pensament, Ensenyament, Festiu, participatiu i simbòlic, i Projecció internacional.

UTT & ESARQ
UTT & ESARQ Team

Les universitats participants i llocs de la ciutat son:
La Plaça dels Àngels. Diversitat. UPC-ETSAB, La plaça de Salvador Seguí. Llibertat. IAAC, La plaça de la Mercè. Democràcia. UPC-ETSAV, La Plaça Nova. Identitat. ELISAVA, La plaça del Mar. Europa. ESARQ-UIC i L’Arc de Triomf. Memòria. URL-LA SALLE.

emplaçament
Emplaçaments

BCN Re.set Desing and Build. ESARQ & UTT
Localització: Plaça del Mar
Lema: Europa
Tema: Cuines i Mercats

L’activitat dels alumnes que participen en el projecte va començar a mitjans del passat mes de setembre. Per iniciar el curs amb una bona dinàmica i conèixer els UTT, l’equip de Barcelona, alumnes i professors, van fer un petit viatge a Zurich per realitzar un Workshop a la ETH invitats per UTT, amb l’objectiu de treballar els conceptes “Cuines i Mercats” i el tema “Europa”. Els alumnes també van preparar unes presentacions per explicar coses sobre la plaça del Mar, la Barceloneta, i el context històric dels fets de 1714 als UTT.

Imtges de les visite i correcions a Zurich
Imtges de les visites i correcions a Zurich

Després de tres intensos dies de treball i visites a Zurich va començar la feina real. Des d’octubre fins a desembre s’han realitzat quatre exercicis diferents, dos a nivell analític i dos propositius. Dins l’anàlisi s’han estudiat paràmetres com: buit-ple, llum-foscor, altures, paviments, mobiliari, fluxos, activitats, comunicacions, història, aigua, programa i usos. També com exercici analític es van realitzar quatre accions a la plaça. Les accions van consistir en esbrinar com la gent fa servir el mobiliari i les escombraries de la plaça, en quines zones es pot posar un tipus d’activitat o una altra, què passa si es talla el pas principal de gent, o com actua la gent si es posa un focus d’atenció en diferents punts de la plaça.

Planta Plaça del Mar redibuixada pels alumnes
Planta Plaça del Mar redibuixada pels alumnes

La part propositiva pretenia fer reflexionar sobre quantes formes diferents hi ha de menjar i quantes més en podíem imaginar. Entenent que la Plaça del Mar es un gran node d’intercanvi, on gent provinent de totes les parts d’Europa hi transita continuament. Actualment la plaça no és un lloc que la gent habita, és més un espai de pas. La intenció de la proposta es reconstruïr aquest indret per tal de fer un nou punt de trobada cultural, gastronòmic, Europeu i del món.

Segons el tipus de menjar i cultura els àpats es realitzen de forma diferent, i en un mon tant globalitzat hi ha moltes variables que influeixen en la manera en que mengem. El primer exercici va consistir en realitzar una secció d’un metre d’ample en el que s’englobés l’activitat de menjar en combinació amb qualsevol altre activitat, amb llibertat total per experimentar i imaginar. La segona proposta va consistir en allargar aquesta secció a cent metres i implantar-la a la Plaça del Mar.

Proposta combinació d'accions
Proposta combinació d’accions
Proposta de taula-coberta de cent metres
Proposta d’implantació de la taula-coberta de cent metres

La tercera activitat del curs s’ha anat realitzant a la par que l’anàlisi i la proposta. La maqueta, de grans dimensions, ha estat, apart d’una eina de treball, una proba de grup. Coordinar vint-i-cinc persones de cursos i horaris diferents a estat una tasca realment complexa, però que amb temps i paciència s’ha aconseguit acabar.

Maqueta de treball
Maqueta de treball

En les visites de UTT a Barcelona i xerrades per Skype ha quedat demostrat que la simbiosis entre el despatx de Suïssa i l’ESARQ ha estat molt productiva. Les propostes d’uns i altres han enriquit el discurs anant encaixant totes les peces del trencaclosques.

Queden uns mesos molt intensos per davant on s’ha de concretar la part més visible del projecte: forma final, materialitat i definició del programa, amb l’objectiu que els propis alumnes puguin acabar construint ells mateixos la instal·lació efímera a la Plaça del Mar.

Dia de feina a la Barceloneta
Dia de feina a la Barceloneta

Jaume Nart, Equip Cultura i Publicacions ESARQ-UIC i Equip BCNeta Re.set

One thought on “La ESARQ participa al BCN Re.set

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s