Entrevista a Maria Poble

MariaPoble_WEB

Avui entrevistem a Maria Poble alumni de la nostra universitat, l’ESARQ-UIC. Les seves inquietuts l’han portat a seguir treballant amb nosaltres col·laborant en la CEIM.
Lloc i any de naixament: Granollers, 1986
Lloc de residència: Caldes de Montbui
Ocupació: Arquitecta (+info)

1_Qüestionari ràpid

1_b Sobre Barcelona:
Eixample:
Orde
La Diagonal: Una drassera
Sagrada Família: Inacabada
Las Rambles: Agobiant
Glòries: Possibilitats
L’Illa: Multifuncional
Fòrum 2004: Un lloc on no m’agradaria viure-hi.
22@: Descnnectat de Poblenou

2_Preguntes

Per què vas estudiar arquitectura? Què és el que més valores dels estudis d’arquitectura, el que més t’ha servit per exercir la professió o personalment?
Vaig estudiar per vocació, sempre m’ha interessat l’arquitectura, el disseny d’interiors,… I també, perquè des de ben petita, he tingut la sort de viure-ho des de casa.
Els estudis d’arquitectura, et proporcionen tant sortides laborals com personals. Durant la carrera aprens a lluitar, a treballar en equip i a superar reptes. Totes aquestes aptituds que vas adquirint són enriquidores per al món laboral.

Què destacaries del teu pas per l’ESARQ? ¿Què creus que aporta als seus alumnes en comparació amb les altres escueles?
L’ESARQ, m’ha donat la possibilitat d’estudiar amb un professorat molt qualificat i un sistema d’estudis molt actual: a part de les assignatures troncals, ens proporcionen coneixements de Sostenibilitat, Cooperació, Accessibilitat,..

Quin consell donaries a un estudiant de l’ESARQ, quan comença? I quan acaba els seus estudis?
Si realment els hi agrada l’arquitectura, o sigui que han triat la carrera per vocació, que lluitin per acabar-la, per aconseguir-ho, que val la pena! També els recomanaria, que si poden, a partir de tercer o quart, compaginin els estudis amb el món laboral.
I quan finalitzin, depenent del seu interès, que busquin una feina amb el que es sentin realitzats i identificat’s. El món de l’arquitectura, et garanteix un ventall molt ampli, així que, al acabar la carrera pots explorar diferents vies.

2011-07-19 17.30.34

Què va aportar el PFC als teus estudis? Quin va ser el tema, era adequat? Qui va ser el teu professor?
Durant la carrera, entre les assignatures de projecte i després amb les àrees tècniques, s’intenta aconseguir treballs amb el màxim de detall(projectual, constriuctiu, urbà,…). Així, quan s’arriba al últim curs, desenvolupes un projecte, on s’aconsegueix arribar des d’una escala urbana fins a arribar al màxim de detall.

El PFC que vam fer el nostre curs (2010 – 2011) dirigit per la Maria Barcina i el Juan Trias de Bes, projectàvem una illa del PobleNou de Barcelona un binomi urbà: un mercat i un bloc d’habitatges plurifamiliar. Va ser un any molt dur, però un cop acabat veus el resultat i t’adones que l’esforç que has fet val la pena.

 Quin va ser el següent pas a acabar el PFC? Ho tenies planificat?
Desde el meu punt de vista, amb l’arquitectura, hauriem d’aconseguir espais habitables on el confort s’aconseguis, a través del tancament del cicles del materials. Per aquest motiu, el següent curs d’haver acabat la carrera, vaig fer un màster d’Arquitectura, Energia i Medi Ambient. Tenia pensa’t fer-ho, perquè em sentia que després de de la carrera tenia ganes d’especilitzar-me.
Desde la CEIM, la Càtedra d’Edificació Industrialitzada i Medi Ambient, dirigida pel Felip-Pich Aguielra de l’ESARQ-UIC que començava a nèixer, em van proposar col·laborar amb ells. I així va ser la manera de començar a compeginar els estudis de màster amb el món laboral.

Quins obstacles et vas trobar a l’acabar la carrera per poder trobar treball? Quin consell donaries als que s’han titulat recentment?
Per sort, em va anar tot molt lliga’t i no vaig tenir problemes. Però pels alumnes acabats de sortir de carrera, els aconselleria, que provéssin d’especialitzar-se en alguna temàtica relacionada en el nostre món, per tal que es diferencin.

Quina va ser la teva primera experiència com arquitecta?
A part de fer el màster en arquitectura i energia, vaig està preparant-me per poder realitzar Plans d’Autoprotecció (RD 82/2010). D’aquesta manera, fent un PAU (Pla d’Autoprotecció), vaig fer la primera obra, que ha estat una rehabilitació d’una cornisa d’una escola. Les feines que m’han anat sortint, en referent a obres, són rehabilitacions o reformes.

A què et dediques actualment? Quins projectes estàs desenvolupant? Quins plans tens de futur?
Actualment segueixo, col·laborant amb la CEIM i acabo de començar una reforma d’un habitatge unifamiliar de Caldes de Montbui.
De plans de futur, no ho sé! Però el que tinc clar, es que si veig que la feina em va a menys, buscaré o intentaré innovar-me!

Què t’agradaria fer com arquitecta?
L’arquitectura és el resultat de cobrir les necessitats, per tal de protegirnos de certes condicions climàtiques, però durant el camí de l’arquitectura s’ha perdut una mica la direcció de la necessitat i s’ha prioritzat l’estètica. Es per això, que m’agradaria garantir uns habitatges o espais que garanteixin el confort depenent al mínim de la calefacció o la refrigeració, aconseguint així reduir el consum!

 En la situació actual, de crisis en el sector, com creus que s’hauria de posicionar o respondre la professió?
La professió hauria, sense pedre els origens, emmotllar-se a la situació actual. O sigui ser conscients, quin és el mercat en el que ens movem o tenim possibilitats per treballar-hi (ja sigui a l’extranger o al mateix país) i apostar-hi!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s