Divendres REcomanació

2013.06.21Arrel de la presentació del llibreEclecticisme i Arquitectura. August Font i Carreras (1845-1924)” de la Dra. Judith Urbano, ahir a la seu del Museu Diocesà de Barcelona, la cap de l’Àrea de Composició Arquitectònica ens escriu la seva recomanació per a aquest divendres.

EXPOSICIÓ

S’ha inaugurat al Caixafòrum l’exposició “Japonisme. La fascinació per l’art japonès”comissariada pel Dr. Ricard Bru. Bru va estudiar Història de l’Art a la Universitat de Barcelona i cursà el Màster d’Estudis d’Àsia i Pacífic (UB) i un postgrau de cultura i història del Japó a Senshû University (Tòquio). La seva tesi doctoral va versar sobre “La presència del Japó a les arts de la Barcelona del vuit-cents (1868-1888)”. Amb aquest gran coneixement que té de les relacions entre el nostre país i l’extrem orient ens ofereix la possibilitat de veure a l’exposició l’obertura dels ports del Japó durant la dècada del 1860i com el japonisme va esdevenir un dels ingredients més importants i essencials de la modernitat artística de l’Europa de la segona meitat del vuit-cents: temes, motius, composicions, tècniques que van fer canviar els gustos i van desvetllar tot un món de noves idees, formes i colors. Més de 300 peces incloent una sèrie d’obres d’artistes influenciats pel japonisme com Fortuny, Picasso, Manet, Rusiñol, Toulouse-Lautrec, Miró o Nonell. No us la perdeu!

LLIBRE


tarjeton para jpg

Eclecticisme i Arquitectura. August Font i Carreras (1845-1924)” de la Dra. Judith Urbano. El dijous a la tarda es va presentar al Museu Diocesà el llibre de la professora de la ESARQ-UIC. Davant una seixantena de persones la Catedràtica de la Universitat de Barcelona, Mireia Freixa, va introduir a l’autora del llibre destacant la recerca inèdita que s’havia portat a terme i els anys de feina conjunta al grup consolidat GRACMON del qual ambdues professores formen part. La Dra. Urbano va il•lustrar la seva explicació amb algunes imatges de l’obra d’August Font i va ressaltar que és el primer llibre que s’escriu sobre l’arquitecte, reivindicant el paper dels arquitectes historicistes i eclecticistes del segle XIX als quals s’ha deixat de banda degut bàsicament a l’interès pel moviment modernista.

DOCUMENTAL

Jørn Utzon. El límite de lo posible
Director del documental: DarylDellora
Autor del llibret: Rafael Moneo
Any: 1998
Format: dvd
Duració: 56′

Us recomano aquest documental que explica l’entramat dramàtic de la creació d’una de les obres mestres de l’arquitectura moderna, l’Òpera de Sidney. Inaugurada oficialment el 20 d’octubre de 1973, el seu artífex, Jorn Utzon va se retirat del projecte l’any 1966, una decisió molt polèmica que va fer que mai més trepitgés Austràlia. A l’assignatura optativa “Arquitectura i Patrimoni” impartida aquest curs 2012-13 vam poder gaudir d’aquest documental i analitzar el procés de construcció d’aquesta icona arquitectònica.

OBRA

Vilafranca

Reforma de la façana de l’església de Santa Maria de Vilafranca del Penedès. August Font i Carreras, 1903-1905.
Crec interessant donar a conèixer una de les obres d’aquest arquitecte explicades en el llibre que acabo de publicar, per veure fins a quin punt, les modes en arquitectura influeixen en els criteris de restauració de cada època, i com això repercuteix en el patrimoni fins al punt de perdre una peça importantíssima.
La primera pedra d’aquest església gòtica es va posar l’any 1285. Al segle XVI es va afegir a la façana una galeria d’arcs renaixentista per tal de completar-la. Al 1903 a August Font se li va encarregar enderrocar dita galeria per fer una façana neogòtica.
Com es pot veure en les fotografies el canvi és radical. Resulta difícil de creure com es va poder destruir un llegat renaixentista com aquest, i més quan a Catalunya no hi abunden. Tot era lícit quan es tractava de neogòtic i la vessant arqueològica desapareixia ràpidament quan es tractava d’un altre estil . Sobta que ho poguessin destruir sense remordiments, mostrant una vegada més com la passió a casa nostra per l’estil medieval fruit del romanticisme imperant, va ser capaç de sacrificar un patrimoni com aquest.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s