“Sportscape” de MVRDV (“Fabricacions”, MACBA)

macba-mvrdv00

Fabricacions” va ser una innovadora exposició d’arquitectura de l’any 1998 concebuda i realitzada conjuntament pel MACBA, el MOMA, el Wexner Center for the Arts i el San Francisco Museum of Modern Art.

L’exposició va presentar setze intervencions arquitectòniques a escala natural, quatre a cada centre participant, produïdes per sengles equips d’arquitectes convidats amb aquest propòsit, que exploraven qüestions tectòniques en un sentit ampli. Les quatre instal·lacions que es van situar a la Plaça dels Àngels, davant del MACBA, investigaven i modificaven les superfícies que definien l’espai públic.

Vicent Guallart (Barcelona) va proposar una intervenció a la façana oposada a la del Museu amb la qual al·ludia a l’ocupació i la densitat de població, mínima o inexistent en els edificis de la plaça.
Ábalos & Herreros (Madrid) van actuar sobre la façana del MACBA mateix, revestint i ornamentant els seus elements més monumentals: la torre i el balcó.
Riegler Riewe (Graz) van intervenir en la totalitat de la plaça, on van inscriure una ratlla horitzontal discontínua que resseguia el perímetre de l’espai públic.
Finalment, MVRDV (Rotterdam) van actuar sobre el paviment mitjançant l’evocació de diverses pistes esportives.

Les setze instal·lacions es mostraven al públic a través de monitors de vídeo, que posaven en relació les intervencions realitzades a les diverses institucions.

macba-mvrdv01

MVRDV no omple l’espai davant del MACBA amb tot tipus de mobiliari urbà postmodern, sinó que transforma la plaça en un parc d’oci esportiu per al barri, un camp d’activitat per a l'”homo ludens” d’avui.
La intervenció de MVRDV és tan directa i simple com efectiva: la pavimentació existent simplement es completa amb les línies dels terrenys de joc de diferents esports (futbol sala, bàsquet i voleibol) i els seus accessoris (porteries, cistelles, etc), una actuació que genera l’activitat d’una manera molt directa i eficaç. “La plaça es converteix en un espectacle i els edificis del voltant tenen una raó per fer-hi front“.

macba-mvrdv02

+ info:
· “El MACBA transforma su apariencia externa con las instalaciones de cuatro arquitectos” (El País)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s