Ciutat de Repòs i de Vacances (GATCPAC)

ciutat repos

El 22 de desembre de 1933 es va registrar la Cooperativa Popular La Ciutat de Repòs i de Vacances. Aquest va ser un projecte cooperatiu excepcional car el seu objectiu era construir una ciutat lleugera de cap de setmana, de convalescència i de vacances, a 8 km de les platges (ocupades per mosquits) del Prat del Llobregat, Gavà, Viladecans i Castelldefels. El projecte elaborat pels arquitectes del GATCPAC (Grup d’Arquitectes i Tècnics Catalans per al Progrés de l’Arquitectura Contemporània) definia la nova ciutat a partir de cinc àrees: zona de banys, zona de cap de setmana (amb cases desmuntables de lloguer), zona de residència (amb hotels, cases mínimes i colònies escolars), zona per a cures de repòs en sanatoris i zona de conreus agraris amb horts de lloguer.
La Cooperativa, presidida per Francesc Maspons i Anglasell, estava formada per socis individuals (amb dret a un 50% de descompte en tots els lloguers i amb prioritat per a disposar d’un hort) i els socis pertanyents a entitats de tipus cooporatiu (amb descomptes del 25%). Les entitats sòcies de la Cooperativa eren mútues (com l’Aliança o la Federació de Socors Mutus), clubs (com el Club Natació Barcelona o la Unió Catalana de Federacions Esportives), sindicats (com el Cadci o el Sindicat de Metges) o ateneus (com l’Ateneu Enciclopèdic Popular). En total, aquestes entitats aplegaven més de 800.000 socis, però es calculava que els caps de setmana de l’estiu sortien de Barcelona unes 215.000 persones (en tren, 170.000).

+ info:
· Carlos Sambricio: “La Ciutat de Repòs, variaciones sobre un tema”
· Article al blog de l’ETSA de Sevilla
· Oriol Bohigas: “La ‘caseta’ del GATCPAC”
· Roger Sauquet: “Solutions d’urgence”
· Llinàs, Josep: “GATCPAC: Ciudad del reposo y las vacaciones y la caseta desmontable“, Madrid: Rueda, 2004.
· Revista AC (la revista del GATECPAC), 1931-1937

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s