Divendres:RE_comanació

Aprofitant que ve el bon temps proposem una altre ruta. Aquest cop més extensa. Us proposem visitar alguns dels edificis que més be defineixen l’arquitectura barcelonina pels volts dels antics nuclis de Sarrià i les corts. Amb la línea divisòria que els separa (la diagonal) traçada pel pla cerdà aquests dos barris transformaran els seus límits en un gran cúmul de empreses i universitats.

Vivendes al carrer Joan Sebastian Bach, Josep Antoni Coderch, any 1957

Edifici Mitre, Barba Corsini, anys 1959-1964
Edifici Mitre

Edifici d’habitatges Les Cotxeres, Josep Antoni Coderch, any 1968
En la concepció d’aquest conjunt d’habitatges, Coderch utilitza com instruments urbanístics els tradicionals elements de carrer i plaça, reinterpretats amb la finalitat d’alliberar-los del trànsit rodat i d’apropar el màxim l’espai verd als habitatges. Els edificis són el resultat d’una recerca sobre esquemes experimentats amb anterioritat, desenvolupant programes funcionals diversos i una mínima ocupació de l’ample de la façana.

Pavellons Güell, Antoni Gaudí, anys 1884-1887
Aquests edificis eren la casa dels porters i estables de la Finca Güell. Actualment els Pavellons són seu de la Reial Càtedra Gaudí, pertanyent a la UPC

pavellons guell

Facultat de Dret, Guillermo Giráldez, Pedro López Íñigo i Xavier Subías, va ser construïda el 1958
El seu estil recull l’empremta del racionalisme dels anys trenta i l’allunya de l’arquitectura sumptuosa i retòrica que floria durant aquells anys. La retícula estructural metàl·lica ajuda a organitzar el conjunt docent, que es formalitza en tres cossos: el de les aules, articulat a través dels patis interiors, el cos de seminaris de cinc plantes i el tercer, que allotja la biblioteca i l’aula magna. Cal remarcar l’ampliació feta als anys 90, un edifici que s’encasta al terreny per tal d’alterar el mínim les condicions topogràfiques de l’entorn. Una peça important es el mural ceràmic que es troba sobre la porta principal dissenyat per l’escultor Josep Maria Subirachs i el ceramista Antoni Cumella. L’edifici va rebre un premi FAD.

Palau de Pedralbes
Antiga masia de Can Feliu, del segle XVII. La finca va ser comprada per el compte Güell de gran extensió (30.000 m²). S’encarregà la reforma de la torre Can Feliu a l’arquitecte Joan Martorell i Montells, que construí un palauet d’aire caribeny, acompanyat d’unacapella neogòtica i rodejat de magnífics jardins. Més tard, s’encarregà a Antoni Gaudí la reforma de la casa i la construcció d’un mur de tanca i els pavellons de porteria.Gaudí també s’encarregà parcialment del disseny dels jardins de la finca. El compte Güell  acava regalan la finca als reis i la remodelen amb un aire noucentista per a convertir-la en Palau Reial (1919-1924), a càrrec dels arquitectes Eusebi Bona i Francesc Nebot


Escola thau
, MBM: Josep Martorell, Oriol Bohigas i David Mackay, any 1972-1974
Amb 1.350 alumnes, fou construïda amb la idea d’una educació comunitària i oberta. Consta de dos edificis col·locats amb una diferència de cota de 6 metres, i es resol amb un amfiteatre a l’aire lliure per a actes conjunts. Cada edifici té una escala contínua que comunica un espai central per pis d’ús variable, il·luminada a través d’un mur cortina de vidre que és també focus visual a l’amfiteatre exterior.

Hotel rey juan carlos I , Carlos Ferrater, anys 1988 – 1992
L’hotel està dividit en dues ales que situen les habitacións articulades per una torre de vidre de 12 plantes d’altura. Ambdues ales configuren el fran espai central format per polígons que van relliscan sobre una parabola que cobreix les plantes nobles. A l’estrem nort dos murs ajuden a configurar la plaça exterior soportan les marquesines i la gran vidriera que tenca el vestíbul. Un joc de cobertes policonals que van solapan-se i ascendin cap al sur permeten l’entrada de llum cenital.

Escola bressol Xiroi, Spinet-Ubach, any 2011
Vídeo del procés de muntatge de la façana de xapa perforada d’alumini

Centre civic can deu i plaça de la concòrdia, Eduard Mercader i Sacanella, any 1897; Xavier Aguilar i Borrás, anys 1984-86 Judith Masana i Anna Ribas, any 2003.
L’edifici reflecteix la convivència i la interacció de les arts decoratives, tant artesanals com industrials, amb la construcció, com podem veure en les solucions decoratives, de sostres, parets, paviments i elements de tancament. L’edifici fa cantonada i consta de dos cossos amb diferents alçades i un jardí. Al cos principal destaca la tribuna de ferro i vidre a l’angle. La coberta és a tres vessants amb ràfec prominent i hi sobresurt una torremirador de planta quadrada.

Illa diagonal, Manuel de Solà-Morales, Rafael Moneo, any 1990-1992
Complex multi usos previst com una de las àrees de nova centralitat establertes durant els JJOO per Barcelona. Es combina en un únic edifici, un gratacels abatut de 400m sobre la Diagonal, un intens programa urbà d’usos comercials, oficines, oci i hotel i equipaments

Edificio Atalaya,Federico Correa, Alfonso Milà, any 1971

Oficines JT 123, Rehabilitació; Fermín Vázquez , any 2009
Rehabilitació de la façana de l’edifici projectat per Francesc Mitjans l’any 1959. Tota la façana principal es concep com un gran llenç encaixat entre els buits de la planta baixa i la planta àtic i retirat del mateix pla de façana. Com a criteri general d’actuació s’ha pretès recuperar la imatge original de l’edifici, alhora que s’utilitzen materials i sistemes constructius contemporanis d’acord amb els nous requeriments de confort.

Casa de Renta al carrer Muntaner,  Manuel de Solà-Morales, any 1964
Els arquitectes Solà Morales(pare i fill) plantejen una solució molt respectuosa, ordenada i rigorosa amb el carrer i la ciutat. Es permeten un esquema de planta en ventall d’una enorme bellesa i aconseguint uns patis amb una gran personalitat.

Veure Indicacions de la ruta a google maps.

hic Barcelona
Open House Barcelona
Mirades Urbanes

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s