Entrevista a Joan Bombardó

Joan Bombardó a l'Àfrica


Joan Bombardó
ex-alumno de la ESARQ decidió irse a New York a trabajar como arquitecto al despacho Tsao & McKown Architects después de 4 años de experiencia en un despacho de Terrassa y de haberse preparado las entrevistas en los EEUU durante el transcurso del PFC.

Lugar y año de nacimiento: Sabadell, 14 de juny de 1986
Lugar de residencia: 
New York, NY
Ocupación:
Arquitecte a Tsao&McKown Architects

Escoge 

Una ciudad que funcione: Washington
Un paisaje agradable:
Les selves de Costa de Marfil
Un libro:
La Dama de las Camelias, d’Alejandro Dumas hijo
Una película:
The Sting (P.Newman & R.Redford) o The Artist
Una exposición:
The Greatest Grid: The Master Plan of Manhattan, 1811-2011
Una canción:
Blue Danube Waltz, Strauss
Un artista:
Richard Serra
Un arquitecto:
Neri&Hu, Carlo Scarpa,…
Un plato:
 Pà amb tomaquet
Un deporte:
Squash
Un profesor:
David Baena
Una asignatura:
Projectes
Un material:
Acer Corten

Sobre Barcelona

Eixample: On et voldries perdre.
La Diagonal:
 Exclusivitat al automòvil
Sagrada Familia:
 En el interior, un espectacle.
Las Ramblas:
 Agobiada i desgastada pels turistes
Glorias:
 Un bon embut
Forum 2004:
 Abandonat, aïllat, en procés d’oxidació.
22@:
 Bona eina cap endins, però desunida a la ciutat.

Preguntas

– ¿Por qué estudiaste arquitectura? ¿Qué es lo que más valoras de los estudios de arquitectura, lo que más te ha servido para ejercer la profesión o personalmente?
Els estius de Batchillerat estaba treballant en un despatx d’arquitectura, l’experiència i la curiositat és el que em va animar a fer aquesta carrera. Personalment, la carrera t’ensenya a treballar dur, a observar al teu voltant, a valorar cada detall al caminar, a commoure els sentits, …

– ¿Qué destacarías de tu paso por la ESARQ? ¿Qué crees que aporta a sus alumnos en comparación con otras escuelas?
El bon tracte alumne-professor. I a nivell d’escola, la bona relació tècnica-estètica, aportant coneixements propers a la realitat. La qualitat tècnica, sobretot, es un punt molt fort al sortir de la universitat.

– ¿Qué consejo darías a un estudiante de la ESARQ, cuando empieza? ¿Y cuando finaliza sus estudios?
Des del prinicipi es posi les piles, durant la carrera que procuri aprendre tan de les clases com de les biblioteques, i en acabar, que faci un bon PFC que li obrirà moltes portes. Que lluiti pel seu somni, encara que sigui lluny de casa. A Espanya ens fan fora, no ens hi volen.

– ¿Qué aportó el PFC a tus estudios? ¿Cuál fue el tema, era adecuado? ¿Quién tu profesor?
Un centre d’estudis Transgenics, amb el Sr. Antonio Sanmartin. Un bon final de carrera, amb molts nous coneixements projectant i adaptat a la realitat constructiva.

– ¿Cuál fue el siguiente paso al acabar el PFC? ¿Lo tenías planificado?
Ja estava tot planificat des de feia sis mesos, just acabar la carrera, vaig estar unes setmanes de merescudes vacances, vaig comprar el vol a USA, alla m’esperaven unes quantes entrevistes que vaig anar treballant-me durant el previ periode.

– ¿Qué obstáculos te encontraste al acabar la carrera para encontrar trabajo? ¿Qué consejo darías a los recién titulados?
Cap obstacle, al primer lloc i més interessant em van contractar. Gracies al projecte final de carrera i el seu caràcter tècnic. També l’experiència que vaig anar adquirint treballant durant 4 anys de la carrera en un despatx de Terrassa, on vaig aprendre com possar fil a l’agulla, com entendre’t amb el client i el constructor, i fer un bon projecte. Alla vaig tenir grans mestres.

– ¿Cuál fue tu primera experiencia como arquitecto? (proyecto, colaboración, alguna anécdota)
Des de que vaig entrar fins ara, formo part d’un equip de 10 persones que portem un projecte d’un hotel-resort de luxe en una illa de Xina. En particular m’encarrego de la part de Wellness (Spa).

– ¿A qué te decidas actualmente? ¿Qué proyectos estás desarrollando? ¿Qué planes tienes de futuro?
De moment continuare per un temps a NY, poder mes tard em poso a fer algún master/doctorat… pero encara queda molt, vull agafar experiència.

– Si está trabajando en el extranjero: ¿Qué es lo que más te ha sorprendido del método de trabajo de allí, de la ciudad, de sus costumbres?
Estant a Estats Units, tens una diversificació cultural increible (al despatx nomes hi ha 8 americans de 30 que som), cadascun te un caràcter i una forma d’executar el projecte, d’on aprens constantment.

– Si está trabajando para otro despacho, conocido o no tanto: ¿Qué lugar ocupas dentro del organigrama del despacho? ¿Qué tareas desarrollas? ¿Cómo valoras el trabajar en un despacho como el que estás?
L’organigrama es, dos CEO’s i tres seniors, cadascun porta un equip amb un/dos projectes, estic dintre de dos equips. Desenvolupament a nivell projectual el weillness del Resort, amb discussions diaries amb consultors de wellness, estructuristes, enginyers i el govern xines.

– ¿Qué te gustaría hacer como arquitecto?
A la llarga, portar el meu propi estudi, així  com continuar embarcat en el bonic projecte que porta ADESCI a Costa de Marfil.

– En la situación actual, de crisis en el sector, ¿cómo crees que se debería posicionar o responder la profesión?
La crisis del sector hi és, sobretot a casa, pero hi ha lloc per tots els arquitectes, lluny de casa,  hi ha molts paisos en desenvolupament    (i desenvolupats) que requereixen del savoir-faire d’un arquitecte espanyol.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s