MIBA: la casa dels invents

Dimecres passat va obrir la porta el Museu d’Idees i Invents de Barcelona (miBa)

Ja fa anys que Barcelona es ven al món com una ciutat innovadora i molt lligada al disseny. Des de dimecres també es pot vendre com a capital planetària dels invents. I amb raó: el dimecres 23 d’abril al migdia va obrir la porta (vídeo de la inauguració) el Museu d’Idees i Invents de Barcelona (miBa), situat a ben pocs metres de la neuràlgica plaça de Sant Jaume. A la direcció i gestió del miBa, hi ha una figura relacionada amb la invenció des de fa més de dues dècades, el creatiu Pep Torres, que materialitza idees des de l’empresa Stereonoise de l’Hospitalet de Llobregat. El 1997 va creure que era possible de viure de les idees i de la creativitat, concebudes no pas com una professió, sinó com una actitud de vida. I, lligant-ho amb l’activitat laboral, les conferències i les col·laboracions en uns quants programes de televisió i de ràdio, Torres es va proposar d’aixecar el primer museu mundial dedicat a la inventiva. Finalment, el museu s’ha allotjat en un local del carrer de la Ciutat, on des d’aquesta setmana hi ha espai per a col·leccions permanents i temporals d’invents, sales de formació per a infants i emprenedors, una biblioteca i una botiga.

Si aquests últims anys ha estat força conegut per l’aparició de molts invents seus a programes televisius com ‘Crónicas Marcianas’ i ‘El Hormiguero’, Pep Torres ja té una llarga trajectòria en el camp de la inventiva, gràcies a la seva planta d’idees Stereonoise; gràcies al seu ‘El Manual del Inventor‘, publicat el 2001 per Planeta i convertit en una guia de referència per a inventors i creatius en general; gràcies a conferències i tallers; gràcies a la fira d’invents més important del nostre país, l’Attic de Vilanova i la Geltrú (Garraf), de la qual va assumir la direcció el 2008; i ara gràcies museu barceloní.

En aquesta mateixa trajectòria laboral, l’inventor català té l’honor d’haver vist com un dels seus invents, la ‘màquina expenedora alimentada per humans‘, fou seleccionada per la revista nord-americana Time com un dels cinquanta invents més interessants del 2009.

El pes d’internet

En una entrevista publicada el 2008 a la revista Consumer, Pep Torres reconeixia la importància d’internet en la seva professió: ‘No sols com a recerca d’informació, sinó com la manera més eficaç de contactar amb gent de la resta del món que desenvolupa idees.’ N’és un bon exemple el portal Inventables, on ‘els dissenyadors, artistes i inventors poden exposar el seu material’. És un basar en línia que posa l’èmfasi en el procés d’innovació i que permet a tothom d’inspirar-se per explorar ‘què és possible’.

(Text extret de Vilaweb: http://www.vilaweb.cat/noticia/3864629/20110324/casa-invents.html)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s