“Dogville”

Director: Lars von Trier
Guió: Lars von Trier
Actors principals: Nicole Kidman, Harriet Andersson, Lauren Bacall, Jean Marc-Barr
Any: 2003
Gènere: drama

Sinopsi

Dogville és un poble a l’interior dels Estats Units. Un dia, durant els anys de la Gran depressió, Grace, una bella dona que fuig d’uns gàngsters, va a parar allà. Aquest fet canvia radicalment la rutina del poble.

La pel·lícula presenta una originalíssima posada en escena, on tota la història succeeix en l’espai mínim d’amb prou feines una desena de cases. Totes elles estan definides per un decorat mínim que resum visualment la idea de casa: el concepte de casa apareix només insinuat, però la insinuació és suficient perquè l’espectador entri en la història i centri l’atenció en els personatges i no pas en el decorat. Les cases de Dogville, a través de la seva gairebé total invisibilitat, reforcen la presència dels personatges i els seus dilemes morals.
Allò que fa idèntiques les cases de Dogville, també fa idèntics els seus habitants. Tot a Dogville s’assembla, i ningú és diferent ni ha de ser-ho. Les cases, nues, funcionals i austeres al màxim, omplen tot el metratge. Aquest purisme estructural, que ens porta a pensar en el minimalisme artístic, ho despulla tot; i despullar l’espai arquitectònic és sinònim de deixar-ho tot al descobert. Viure a Dogville, en l’ordre ciutadà que ens planteja Von Trier, significa ajustar-se als paràmetres de la norma: una norma que vigila sempre a l’individu i li impedeix actuar amb plena llibertat. Cada casa i cada personatge ensenya la seva nuesa. Von Trier posa la història per damunt absolutament de tot, fins al punt de gairebé eliminar per complet els accessoris.

+ info: filmaffinity / wikipedia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s