Lluís Clotet i el PMHB, Premios Nacionales de Arquitectura y Vivienda

L’arquitecte Lluís Clotet (Barcelona, 1941) ha estat guardonat amb el Premio Nacional de Arquitectura 2010, atorgat pel Ministeri de Foment mitjançant la Secretaria d’Estat d’Habitatge i Actuacions Urbanes. El jurat ha decidit guardonar Clotet “per ser un arquitecte fidel al seu temps, l’arquitectura del qual reflecteix amb rigor una geometria ortodoxa, d’ampli alfabet, fidel a la gravetat i aspirant a una bellesa sense dogmes”. D’altra banda el Premio Nacional de Vivienda ha estat per al Patronat Municipal de l’Habitatge de Barcelona (PMHB), per la seva promoció de l’habitatge públic de qualitat i assequible.

Segons ha afegit el jurat en la seva decisió, “la rellevància internacional del moviment generat per Clotet amb l’estudi Per (juntament amb Pep Bonet, Cristian Cirici i Oscar Tusquets) va marcar l’inici de la seva activitat professional, i la seva arquitectura, erigida en el bell i savi argument del seu idioma expressiu, va ser consolidada en el temps mitjançant la intensa i fructífera col·laboració amb el també arquitecte Ignacio Paricio, coautor de les seves millors obres des de 1983”.

Lluís Clotet compta amb nombrosos guardons d’arquitectura i disseny, com ara el Premio Nacional de restauración 1980 i el Premi Nacional d’Arquitectura de Catalunya en 1999. Entre les seves obres més destacades hi figuren el restaurant La Balsa, a Barcelona (1979), la nau Simón de Canovelles (1987-1989), l’adequació del Dipòsit d’Aigües de Barcelona com a Biblioteca Universitària (1992-1999), la seu del Banc d’Espanya a Girona (1983-1989), la restauració del Convent dels Àngels a Barcelona (1996-2001) i els habitatges Illa de la Llum a Diagonal Mar (2001-2005). A més, dissenya assíduament mobles i d’altres objectes per a la firma Bd Barcelona design. Entre els seus dissenys destaquen la campana de fums Ae, la taula Versàtil i la prestatgeria Hialina.

De la seva banda, el Patronat Municipal de l’Habitatge de Barcelona ha estat guardonat amb el Premio Nacional de Vivienda 2010 en considerar que en el decurs de la seva llarga trajectòria de més de 80 anys com organisme depenent de l’Ajuntament de Barcelona, “ha sabut adaptar els seus objectius de promoció pública de l’habitatge a les necessitats canviants de la societat”, conjugant arquitectura de qualitat amb preus asequibles, de forma que els ciutadans amb menys recursos puguin accedir als habitatges que promou.

Per últim, a la tercera categoria dels Premis, Urbanisme, el guardó ha estat per al Proxecto Terra, una iniciativa educativa endegada pel Col·legi d’Arquitectes de Galícia per apropar l’arquitectura, l’urbanisme i el desenvolupament territorial gallec als nens.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s