“Bād mā rā Khāhad bord”

Títol: “Bād mā rā Khāhad bord” (El vent ens portarà)
Director: Abbas Kiarostami
Guió: Abbas Kiarostami
Actors principals: Behzad Dourani
Any: 1999
Gènere: drama

Sinopsi

Un equip de rodatge de Teheran arriba a Siah Dareh, un petit poble del Kurdistan iranià, per documentar discretament la cerimònia fúnebre tradicional, però la mort de la vella, que té “100 o 150 anys” segons el seu nét, no acaba d’arribar.
La presència del l’equip provocarà una petita revolució entre els habitants del poble, convençuts que els membres del rodatge són en realitat cercadors d’un tresor que es troba al cementiri local.

La pel·lícula tracta sobre l’espera, el temps que transcorre mentre s’espera la mort de la dona, i se centra en la figura de Behzad, el director de l’equip, i en els vincles o relacions que va establint amb la gent del lloc.
En la seva coneguda articulació entre ficció i documental, Kiarostami fa un film escamotejant gairebé la meitat de la realitat. Evita acuradament el contraplà, i així l’espectador ha de completar els diàlegs amb la seva imaginació. Kiarostami fa un art de l’ocultació, i l’espectador passa a tenir un rol actiu en l’obra. Si la primera presa és un camí zigzaguejant, la sinuositat es repeteix en l’ascens al cementiri, en el viatge amb moto d’un vellet que dóna lliçons de vida, en l’increïble recorregut que fa una poma al caure a terra i, finalment, en les corbes del rierol de la presa final. La meravellosa arquitectura laberíntica del poble porta als habitants a moure’s entre cases superposades, passant d’una escala a una terrassa, i d’aquesta a un carrer, en un itinerari que s’agermana amb els altres recorreguts. Kiarostami va ser també pintor i, com els clàssics, repeteix el traç en zigzag.

+ info: cineismo / filmaffinity / wikipedia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s