“Sketches of Frank Gehry”

Títol original: “Sketches of Frank Gehry” (Esbossos de Frank Gehry)
Director: Sidney Pollack
Any: 2005
Gènere: documental

Sinopsi

Una profunda amistat uneix des de fa temps el cineasta Sydney Pollack amb Frank Gehry. Aquest fet va dur Pollack a realitzar el seu primer llargmetratge documental sobre el famós arquitecte.
A Gehry li agrada fer esbossos, així comença el seu treball d’arquitecte, i és aquesta inclinació pels esbossos la que va guiar Pollack per escollir l’estil del documental.
Prenent com a punt de partida els esbossos originals que Gehry va realitzar per a cadascun dels seus grans projectes, el documental explora el procés que segueix l’arquitecte per transformar aquest primer esbós abstracte en matèria tangible, una maqueta tridimensional construïda normalment amb cartró i zel, abans de convertir-ho en un edifici de titani i vidre, de formigó i acer, de fusta i pedra. Captura amb meticulositat la grandesa de l’arquitectura de Frank Gehry, des del seu primer treball, un paller a Califòrnia, fins als edificis reconeguts entre els més grans de l’era moderna, com el Museu Guggenheim de Bilbao o la Sala de Concerts Walt Disney de Los Angeles.

Per captar l’aspecte “esbossat” del documental, Sydney Pollack va rodar en dos suports, pel·lícula i mini DV (vídeo digital). Gràcies a aquest apropament discret i a les nombroses hores que va passar a casa de Gehry, al seu estudi d’arquitectura i als edificis, el director va poder plasmar l’essència del singular treball arquitectònic i la personalitat tímida i misteriosa de Frank Gehry.
Com a contrapartida a l’aspecte deliberadament informal, “esbossat“, del rodatge en vídeo, Sydney Pollack ha posat molta cura a l’hora de captar per al cinema la grandesa de les obres de Frank Gehry.
El nucli del documental es basa en el caràcter discret i informal de les converses entre els dos homes i amb altres participants.

+ info: web oficial / cinéfilo / la butaca

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s