“Moon”

Títol: “Moon” (Lluna)
Director: Duncan Jones
Guió: Duncan Jones, Nathan Parker
Actors principals: Sam Rockwell, Kevin Spacey (veu).
Any: 2009
Gènere: ciència ficció

Sinopsi

En un futur proper, l’astronauta Sam Bell viu tot sol a la cara oculta de la lluna treballant a l’estació espacial “Sarang” de Lunar Industries, des d’on s’intenta establir una mina d’extracció d’heli-3, font primària d’energia terrestre. El seu contracte de 3 anys està a punt d’acabar-se, de manera que ben aviat podrà tornar a la terra i parlar amb algú més que “Gerty”, l’ordinador de la base. Però, de sobte, la salut del Sam comença a deteriorar-se. Pateix mals de cap, al·lucinacions i falta de concentració i a causa d’això acaba tenint un accident gairebé fatal amb un vehicle lunar de la base. Mentre es recupera, sense saber com ha tornat a la base, coneix un altre Sam, una versió una mica més jove i altiva d’ell mateix que, segons afirma, és allà per complir el mateix contracte que el Sam va començar 3 anys enrere.

Duncan Jones admira les pel·lícules de ciència ficció dels 70 i principis dels 80. Arran d’això afirma: “Blade Runner és tan brillant perquè fa servir el futur per fer-nos observar les qualitats humanes bàsiques des d’una nova perspectiva. Empatia. Humanitat. Com es poden definir aquestes qüestions? Jo, amb “Moon”, volia respondre aquestes preguntes. (…). “Moon” tracta de l’alienació, de com antropomorfitzem la tecnologia i, també, d’aprendre a acceptar-se a un mateix”.
La pel·lícula, per tant, més enllà de l’aparença de ciència ficció, té una intenció més reflexiva i filosòfica sobre l’ànima humana, fets que l’emparenten amb altres clàssics del gènere com “2001. A Space Odyssey” de S. Kubrick o “Solaris” d’A. Tarkovski.
Les referències a aquestes pel·lícules es fan evidents també en l’ambientació de l’estació espacial, plena d’espais lluminosos, amplis, freds i impersonals.

+ info: web oficial / eldestiladorcultural / linternamagica

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s