Agenda Arquitectura BCN. Juny 2010

exposicions

Solapaments. 6 estudis d’arquitectura portuguesos
L’exposició mostra obres i projectes que revelen afinitats conceptuals entre ells; en la relació entre territori i arquitectura, temps i material, localisme i universalitat, permanència i rellevància cultural.
“Solapaments” inclou el treball d’una generació d’arquitectes que es van titular entre el 1985 i 95, i exposa obres i projectes de Aires Mateus, Bak Gordon, Atelier Bugio, Inês Lobo, Paulo David i Ricardo Carvalho + Joana Vilhena.
Fins l’11 de juny
+ info: cliqueu aquí
COAC. Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya
www.coac.cat
/   Pl. Nova, 5. 08002 Barcelona   /   tel. +34 933 015 000

De-construcció
Exposició de fotografies d’Adrià Goula: Els processos de construcció i deconstrucció, d’edificació i demolició, generen dues dinàmiques contraposades amb un punt de trobada: un moment, a mig camí  entre el caos i l’ordre, en el que els dos processos es confonen. Les imatges d’aquesta exposició i del llibre que les acompanya reflecteixen aquesta fase de les obres. En contraposició a la perfecció i la simplicitat de les imatges d’una obra acabada, aquest treball mostra la complexitat visual dels processos intermedis.
+ info: cliqueu aquí
COAC. Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya
www.coac.cat
/   Pl. Nova, 5. 08002 Barcelona   /   tel. +34 933 015 000

Barcelona – València – Palma
Aproximació a les confluències i divergències de tres ciutats mediterrànies: Barcelona, València i Palma. L’exposició mostra la situació present de les tres ciutats, desenvolupant dos aspectes fonamentals: el paisatge urbà i el paisatge humà.
+ info: cliqueu aquí
CCCB
. Centre de Cultura Contemporània de Barcelona
www.cccb.org
/   C. Montalegre, 5. 08001 Barcelona   /   tel. +34 933 064 100

Cerdà i Barcelona la primera metròpoli, 1853-1897
L’exposició mostra el complex tramat subjacent a la ideació de l’Eixample per Cerdà, l’energia d’una societat urbana sacsejada per la revolució industrial i emmotllada també pel règim liberal i, naturalment, les dificultats que s’anaren suscitant a partir del moment de trencament amb l’Antic Règim.
+ info: cliqueu aquí
MUHBA. Museu d’Història de Barcelona
www.museuhistoria.bcn.cat
/   Pl. del Rei, s/n. 08002 Barcelona   /   tel. +34 932 562 100

Matèria sensible. Arquitectes joves catalans
Exposició que pretén donar a conèixer una mostra de professionals amb una sensibilitat comuna, enquadrada dintre la contemporaneïtat del món global i alhora singularitzada per les característiques i especificitats locals. Així, és una aposta per una arquitectura amb capacitat de reinterpretar els models i referents anteriors per donar respostes noves. Una arquitectura del seny, honesta, que assumeix les limitacions pròpies del moment, del lloc, de l’encàrrec i dels recursos, i les transforma en oportunitats.
La mostra s’emmarca dins del cicle “Import/export: arquitectures locals per a un món global” , del que n’és l’acte inaugural.
Del 18 al 30 de juny
+ info: cliqueu aquí
NOGO Studio. Lisboa
http://nogo-studio.blogspot.com
/   tel. +351 916 392 712

itineraris urbans i visites arquitectòniques

La Fundació Miró: un edifici mediterrani
Concebut per Josep Lluís Sert i inaugurat el 1975, l’edifici de la Fundació Joan Miró és un dels pocs edificis a Barcelona d’aquest gran arquitecte català i un magnífic exemple de la coherència entre continent i contingut. La visita posa atenció en aspectes tant importants en aquest edifici com el recorregut expositiu, la relació entre l’interior i l’exterior, la riquesa formal, l’austeritat en l’ús de materials o l’aprofitament de la llum natural,…
Dissabte 5 de juny, a les 12:30
+ info: Fundació Miró / El globus vermell
Fundació Joan Miró

www.fundaciomiro-bcn.org
/   Parc de Montjuïc, s/n. 08038 Barcelona   /   tel. +34 934 439 470

Barcelona en Diagonal
Una perspectiva sobre la trajectòria històrica de Barcelona i el paper articulador que el pla Cerdà ha tingut dels temps contemporanis, sense allunyar-se mai més de cent metres de l’eix de la Diagonal, recorreguda de punta a punta. Un diàleg intens sobre les controvèrsies urbanes i urbanístiques inserides en les seves edificacions i els seus paisatges. Un trekking urbà de 12 km, organitzat en tres sessions, que es podran realitzar de manera independent, o bé en un sol viatge d’un dia i mig de durada.
Dissabte 5 de juny, a les 10.00
+ info: cliqueu aquí
MUHBA
. Museu d’Història de Barcelona
www.museuhistoria.bcn.cat
/   Pl. del Rei, s/n. 08002 Barcelona   /   tel. +34 932 562 100

Barcelona Panorama: Els límits del Pla Cerdà
Cerdà volia que el seu projecte d’eixamplament de Barcelona fos il·limitat però això no treia que tingués uns límits, els que marcaven la topografia natural del territori, caracteritzada per les rieres i torrents així com per les primeres estribacions de la serra del Collserola. Són els límits de la primera metròpoli planificada per Cerdà. Proposem una mirada intencionada al conjunt de l’Eixample des dels turons de Barcelona, miradors privilegiats i molt propers a la ciutat central, convertits alguns en parcs i altres en espais verds poc urbanitzats.
Dissabte 5 de juny, a les 10.00
+ info: cliqueu aquí
CCCB
. Centre de Cultura Contemporània de Barcelona
www.cccb.org
/   C. Montalegre, 5. 08001 Barcelona   /   tel. +34 933 064 100

Els espais d’educació. Dues fites en la història de l’educació
Itinerari en què es visiten dos centres escolars (Àngel Baixeras i Collaso i Gil), projectats educativament per Manuel Ainaud i arquitectònicament per Josep Goday, a la vegada que s’explica l’evolució política i urbanística de la ciutat en les tres primeres dècades del segle 20. El recorregut ens acosta a la lluita que es visqué en aquest període per un ensenyament públic digne i de qualitat, per a formar ciutadans.
Dissabte 5 de juny, a les 10.00
+ info: cliqueu aquí
MUHBA
. Museu d’Història de Barcelona
www.museuhistoria.bcn.cat
/   Pl. del Rei, s/n. 08002 Barcelona   /   tel. +34 932 562 100

L’obertura de la Via Laietana i la creació del Barri gòtic
L’itinerari mostra la percepció del patrimoni a principis del segle 20 i els debats que es van produir a l’hora de donar forma a la nova avinguda i de monumentalitzar el centre històric. El barri gòtic, la plaça Ramon Berenguer, el propi Museu d’Història de Barcelona són fills de l’obertura d’aquesta via prevista en la Reforma de la Ciutat Vella ideada per Ildefons Cerdà.
Dissabte 12 de juny, a les 10.30
+ info: cliqueu aquí
MUHBA
. Museu d’Història de Barcelona
www.museuhistoria.bcn.cat
/   Pl. del Rei, s/n. 08002 Barcelona   /   tel. +34 932 562 100

Raó, passió i negoci en la construcció de l’Eixample
Un recorregut per les coincidències i les desavinences entre el Pla Cerdà, les propostes arquitectòniques del modernisme i el noucentisme i la promoció immobiliària, des de finals del segle 19 fins a mitjan 20 a l’Eixample. És una lectura en diferents replans de la materialització de l’Eixample, que recorre des de l’Illa de la Discòrdia als confins amb Gràcia, per tornar a baixar fins a la Pedrera.
Dissabte 19 de juny, a les 10.30
+ info: cliqueu aquí
MUHBA
. Museu d’Història de Barcelona
www.museuhistoria.bcn.cat
/   Pl. del Rei, s/n. 08002 Barcelona   /   tel. +34 932 562 100

Visita a l’antiga seu de l’editorial Montaner i Simon
La visita té com a objectiu donar a conèixer l’edifici ideat per Lluís Domènech i Montaner, i la seva història, emfasitzant sobretot la seva funció original com a seu de l’editorial Montaner i Simon. També fa atenció a algunes de les personalitats literàries que van treballar per a l’editorial.
Dissabte 19 de juny, a les 18.00
+ info: cliqueu aquí
Fundació Antoni Tàpies

www.fundaciotapies.org
/   C. Aragó, 255. 08007 Barcelona   /   tel. +34 934 870 315

conferències i congressos

Congrés internacional “Cerdà postmetròpolis”
L’objectiu del Congrés és reflexionar sobre la necessària actualització del govern de la regió metropolitana de Barcelona a través d’una revisió de les dinàmiques territorials en procés i l’estat de les polítiques actuals, tenint com a rerefons similars processos de reflexió que s’estan duent a terme en altres regions metropolitanes a escala internacional.
Del 8 al 12 de juny
+ info: cliqueu aquí
CCCB. Centre de Cultura Contemporània de Barcelona
www.cccb.org
/   C. Montalegre, 5. 08001 Barcelona   /   tel. +34 933 064 100

Arquitectures posturbanes. Escenaris sobre el futur de la ciutat
La ciutat actual es revela, cada vegada amb més nitidesa, com un tot difús i complex que adquireix la seva dimensió veritable i real en tant que territori de trobada i peatge entre les tendències generals de la globalització i les preexistències particulars d’allò local. L’arquitectura, com a vehicle de transmissió de sentit i significat col·lectiu, ja no s’expressa en referència a una comunitat local, sinó que té a veure amb una cultura globalitzada.
Divendres 4 de juny: Winy Maas: La mort de la ciutat del lleure
+ info: cliqueu aquí
MACBA. Museu d’Art Contemporani de Barcelona
www.macba.cat
/   Pl. dels Àngels, 1. 08001 Barcelona   /   tel. +34 934 120 810

Stan Allen. “From object to field (and back)”
Divendres 11 de juny, 19h
+ info: cliqueu aquí
BIArch
. Barcelona Institute of Architecture
www.biarch.eu
/   “La Pedrera”. Pg. de Gràcia, 92. 08008 Barcelona   /   tel. +34 935 421 907

altres

Laboratori de fabricació
Conjunt d’activitats (exposicions, laboratoris, tallers, conferències,…) mitjançant les quals es proposa una anàlisi sobre les noves tecnologies de fabricació digital tridimensional, una tecnologia en constant evolució que suposa canvis radicals en el disseny i els seus processos de producció.
+ info: cliqueu aquí
DHUB
. Disseny Hub Barcelona
www.dhub-bcn.cat
/   C. Montcada, 12. 08003 Barcelona   /   tel. +34 932 562 300

Arxiu CCCB – Ciutat i espai públic
El CCCB posa a consulta pública tot el seu fons de temàtica urbana.
El CCCB ha reflexionat des dels seus orígens sobre la condició urbana del món contemporani, entenent la ciutat no només com l’objecte de l’arquitectura i l’urbanisme, sinó com l’espai propi de la modernitat, on es desenvolupen les dinàmiques socials, artístiques i literàries que defineixen el nostre món.
Fins el 28 de juny
+ info: cliqueu aquí
CCCB. Centre de Cultura Contemporània de Barcelona
www.cccb.org /   C. Montalegre, 5. 08001 Barcelona   /   tel. +34 933 064 100

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s