Agenda Arquitectura BCN. Maig 2010

exposicions

El carrer és nostre,… de tots!
Mostra amb la voluntat de presentar una reflexió sobre els problemes i les oportunitats de l’espai del carrer contemporani i, específicament, contribuir a la difusió de la gran transformació de l’espai urbà de la ciutat dut a terme en els anys de democràcia a Barcelona.
+ info: cliqueu aquí
COAC. Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya
www.coac.cat
/   Pl. Nova, 5. 08002 Barcelona   /   tel. +34 933 015 000

Cerdà i Barcelona la primera metròpoli, 1853-1897
L’exposició mostra el complex tramat subjacent a la ideació de l’Eixample per Cerdà, l’energia d’una societat urbana sacsejada per la revolució industrial i emmotllada també pel règim liberal i, naturalment, les dificultats que s’anaren suscitant a partir del moment de trencament amb l’Antic Règim.
+ info: cliqueu aquí
MUHBA. Museu d’Història de Barcelona
www.museuhistoria.bcn.cat
/   Pl. del Rei, s/n. 08002 Barcelona   /   tel. +34 932 562 100

Atopia. Art i ciutat al segle 21
L’exposició tracta d’un malestar; de la incomoditat entre la ciutat i l’individu. De la tensió entre una ciutat que s’individualitza i “esdevé un ens amb vida pròpia, més enllà de nacions, països, estats” i d’un individu que es massifica. Entre ambdós formen una mena d’ATOPIA. Sabem que les utopies no existien, però oferien paradisos en un altre lloc, distant i fora del perill del present del món.
+ info: cliqueu aquí
CCCB. Centre de Cultura Contemporània de Barcelona
www.cccb.org
/   C. Montalegre, 5. 08001 Barcelona   /   tel. +34 933 064 100

L’Eixample de les persones. 150 aniversari de l’aplicació del pla Cerdà
Tot i estructurar-se cronològicament, l’exposició té un marcat caràcter social, més que no pas històric. En cadascun dels diferents apartats s’ha buscat mostrar com l’urbanisme afecta directament la manera de viure dels ciutadans i com en aquest aspecte Cerdà va ser un pioner, ja que va concebre el seu pla urbanístic tenint sempre en compte les necessitats de la ciutadania.
+ info: cliqueu aquí
Del 10 al 30 de maig
Biblioteca Joan Miró
Parc Joan Miró – C. Vilamarí, 61. 08015 Barcelona   /   tel. +34 934 263 532

Barcelona – València – Palma
Aproximació a les confluències i divergències de tres ciutats mediterrànies: Barcelona, València i Palma. L’exposició mostra la situació present de les tres ciutats, desenvolupant dos aspectes fonamentals: el paisatge urbà i el paisatge humà.
+ info: cliqueu aquí
A partir del 25 de maig
CCCB. Centre de Cultura Contemporània de Barcelona
www.cccb.org
/   C. Montalegre, 5. 08001 Barcelona   /   tel. +34 933 064 100

itineraris urbans i visites arquitectòniques

La Fundació Miró: un edifici mediterrani
Concebut per Josep Lluís Sert i inaugurat el 1975, l’edifici de la Fundació Joan Miró és un dels pocs edificis a Barcelona d’aquest gran arquitecte català i un magnífic exemple de la coherència entre continent i contingut. La visita posa atenció en aspectes tant importants en aquest edifici com el recorregut expositiu, la relació entre l’interior i l’exterior, la riquesa formal, l’austeritat en l’ús de materials o l’aprofitament de la llum natural,…
+ info: Fundació Miró / El globus vermell
Dissabte 1 de maig, a les 12:30
Fundació Joan Miró
www.fundaciomiro-bcn.org
/   Parc de Montjuïc, s/n. 08038 Barcelona   /   tel. +34 934 439 470

L’Eixample, la forma de la ciutat
Si Barcelona té una forma clara, aquesta és, sense cap mena de dubte, l’Eixample. Aquest itinerari confronta el projecte de nova ciutat formulat per Cerdà amb la realitat actual i mostra quins elements han perdurat, quins representen una novetat, quins són els canvis més destacats i com la trama urbana original s’ha adaptat a les noves necessitats socials, econòmiques i turístiques.
+ info: cliqueu aquí
Dissabte 8 de maig
CCCB
. Centre de Cultura Contemporània de Barcelona
www.cccb.org
/   C. Montalegre, 5. 08001 Barcelona   /   tel. +34 933 064 100

La ciutat subterrània
La trama viària és el tret més destacat del projecte de Cerdà aprovat el 1859, però les seves inquietuds tècniques i higienistes el van portar a formular altres propostes menys visibles que havien de tenir lloc sota la superfície de la ciutat. Actualment les noves necessitats i una millor capacitat tècnica ens han permès ampliar l’ús del subsòl i iniciar algunes obres d’importància decisiva per al futur
+ info: cliqueu aquí
Dissabte 15 de maig
CCCB
. Centre de Cultura Contemporània de Barcelona
www.cccb.org
/   C. Montalegre, 5. 08001 Barcelona   /   tel. +34 933 064 100

Tour Cerdà: un viatge per les illes de Barcelona
Barcelona té illes. Veritables illes d’interior que són un element característic del Pla Cerdà. En aquest itinerari sobre dues rodes creuarem la ciutat de ponent a llevant en una travessia que ens mostrarà una enorme combinatòria de maneres d’entendre i habitar les illes de la trama Cerdà i els seus espais interiors durant els últims 150 anys.
+ info: cliqueu aquí
Diumenge 16 de maig
CCCB
. Centre de Cultura Contemporània de Barcelona
www.cccb.org
/   C. Montalegre, 5. 08001 Barcelona   /   tel. +34 933 064 100

Besòs: de frontera a espai públic
El riu Besòs ha mantingut històricament intenses relacions amb les ciutats del seu entorn. Cerdà, en ple segle XIX, va portar el seu projecte d’Eixample fins als seus marges. Avui el Besòs actua com a agent d’urbanitat metropolitana de primera magnitud.
+ info: cliqueu aquí
Dissabte 22 de maig
CCCB
. Centre de Cultura Contemporània de Barcelona
www.cccb.org
/   C. Montalegre, 5. 08001 Barcelona   /   tel. +34 933 064 100

Tour Cerdà: espais verds als límits de l’Eixample
La perifèria de l’Eixample Cerdà, on la geometria precisa del projecte es dissol i admet múltiples variacions, conté una seqüència única d’espais verds, alguns fins a cert punt desconeguts per a molts ciutadans de Barcelona.
+ info: cliqueu aquí
Diumenge 23 de maig
CCCB
. Centre de Cultura Contemporània de Barcelona
www.cccb.org
/   C. Montalegre, 5. 08001 Barcelona   /   tel. +34 933 064 100

Llobregat: nou eix metropolità
A mitjan segle XIX Barcelona va començar a viure un gran canvi d’escala urbana i Cerdà va definir els principals eixos de desenvolupament de la ciutat, preveient la decisiva importància dels nous mitjans de transport. Avui, en el context de la Barcelona metropolitana, el riu Llobregat té un paper fonamental en l’articulació del territori.
+ info: cliqueu aquí
Dissabte 29 de maig
CCCB
. Centre de Cultura Contemporània de Barcelona
www.cccb.org
/   C. Montalegre, 5. 08001 Barcelona   /   tel. +34 933 064 100

conferències

Arquitectures posturbanes. Escenaris sobre el futur de la ciutat
La ciutat actual es revela, cada vegada amb més nitidesa, com un tot difús i complex que adquireix la seva dimensió veritable i real en tant que territori de trobada i peatge entre les tendències generals de la globalització i les preexistències particulars d’allò local. L’arquitectura, com a vehicle de transmissió de sentit i significat col·lectiu, ja no s’expressa en referència a una comunitat local, sinó que té a veure amb una cultura globalitzada.
Programa:
– Dijous 13 de maig: Jordi Borja: Tot el que és local s’esvaeix en l’aire… global?
– Divendres 14 de maig: Carlos García Vázquez: Antípolis: l’esvaïment d’allò urbà
– Dijous 20 de maig: Andrew Kirby: Més enllà de Celebration. L’urban sprawl com a forma urbana global
– Divendres 21 de maig: Lluís Ortega: Arquitectures posturbanes
– Dijous 27 de maig: Pablo Ciccolella: L’arquitectura de la megàpolis
– Divendres 28 de maig: Camilo Restrepo: Medellín, Operación Mestiza, de la por a l’esperança
– Divendres 4 de juny: Winy Maas: La mort de la ciutat del lleure
+ info: cliqueu aquí
MACBA. Museu d’Art Contemporani de Barcelona
www.macba.cat
/   Pl. dels Àngels, 1. 08001 Barcelona   /   tel. +34 934 120 810

altres

Arxiu CCCB – Ciutat i espai públic
El CCCB posa a consulta pública tot el seu fons de temàtica urbana.
El CCCB ha reflexionat des dels seus orígens sobre la condició urbana del món contemporani, entenent la ciutat no només com l’objecte de l’arquitectura i l’urbanisme, sinó com l’espai propi de la modernitat, on es desenvolupen les dinàmiques socials, artístiques i literàries que defineixen el nostre món.
+ info: cliqueu aquí
Fins el 28 de juny
CCCB. Centre de Cultura Contemporània de Barcelona
www.cccb.org /   C. Montalegre, 5. 08001 Barcelona   /   tel. +34 933 064 100

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s